donderdag 28 januari 2016

Vakbonden zijn agressie in ov meer dan zat

Vakbonden FNV Spoor en VVMC hebben het idee dat het geweld tegen ov-personeel alleen maar toeneemt en zijn dit meer dan zat. Het personeel roept op tot maatregelen tegen het geweld, de treiterijen en het bespugen.

Wim Eilert van de VVMC zegt in de Telegraaf dat hij graag ziet dat er meer geld van de overheid naar de NS gaat om twee conducteurs op elke trein te krijgen. 

Volgens de NS daalde het aantal meldingen van agressie vorig jaar. Er waren 642 gevallen in 2015 tegen machinisten, conducteurs en handhavers. In 2014 waren dat er nog 774, het jaar daarvoor 777. 'De dalende trend is positief en waarschijnlijk het gevolg van een beter samenspel van betrokkenen. Van meer veiligheidspoortjes op het station, camera's en meer beveiligers', zegt een woordvoerder van de NS tegen de krant.

Lees ook: Jaar cel en tbs voor zware mishandeling Amsterdamse conductrice

Maar de vakbonden zijn kritisch. Zij denken dat de daling vooral komt omdat treinpersoneel het niet meer meldt als ze weer eens te maken hebben met bijvoorbeeld een doodsbedreiging. De NS doet er van alles aan om de agressie tegen te gaan. Zo werden er versneld poortjes gesloten op stations en extra camera's opgehangen. De bonden vinden de maatregelen echter niet genoeg. 'Er is te weinig veiligheidspersoneel en ook de communicatieapparatuur werkt bij calamiteiten niet altijd. Bovendien wordt het vaak verstoord door stoorzenders. Het is van het grootste belang dat het goed werkt, zodat er snel hulp kan worden ingeroepen bij geweld tegen het spoorpersoneel', zegt FNV'er Remko Mast.

Lees ook: Zwaar mishandelde conductrice nog in ziekenhuis met breuken in gezicht

In december van afgelopen jaar kreeg een man die in maart 2015 een Amsterdamse conductrice zwaar mishandelde nog een jaar cel en tbs. De hoofdconductrice die in Hoofddorp werd mishandeld zit sinds de mishandeling in een rolstoel en kan zich niks meer herinneren. Ze weet alleen nog dat ze te maken kreeg met een lastige passagier die de trein op het station niet wilde verlaten.

Lees ook: GVB is overvallen spuugzat: 'Iedereen is er kapot van, dit kan niet'

 



from AT5 - nieuws http://ift.tt/1Kcm4l6
via IFTTT

Geen opmerkingen:

Een reactie posten