zondag 31 januari 2016

Wordt Delano Felter alsnog veroordeeld voor antihomo-uitspraken?

Het gerechtshof bepaalt vandaag of politicus Delano Felter alsnog een straf moet krijgen voor het beledigen en discrimineren van homo's in 2010.

Voor de camera van AT5 zei de lijsttrekker van de Republikeinse Moderne Partij, dat er te veel homo's in de stad zijn. 'De homofiel wordt gewoon te dominant. Ik denk dat er te veel homofielen zitten in het bestuur', vertelde hij. 'Die mensen met die seksuele afwijkingen moeten gewoon eigenlijk bestreden worden door de hetero's.'

Lees ook: Lijsttrekker RMP bestrijdt homoseksualiteit

Het COC, de belangenvereniging voor homo's deed vervolgens aangifte tegen Felter. Het hof oordeelde dat de uitspraken binnen de vrijheid van meningsuiting van de politicus lagen en dat hij niet strafbaar handelde. De uitspraken zouden volgens de rechter niet bedreigend of intimiderend zijn en zouden ook niet aanzetten tot haat.

Lees ook: Klachtenregen over RMP-lijsttrekker

Toch oordeelde de Hoge Raad eind 2014 dat de zaak opnieuw bekeken moest worden. Een politicus moet kunnen kwetsen en choqueren, maar moet ook zorgen dat zijn uitlatingen niet in strijd zijn met de wet en de rechtsstaat. Bovendien oordeelde de Hoge Raad dat ook uitspraken die aanzetten tot onverdraagzaamheid strafbaar zijn. Het eerdere oordeel van de rechter, waardoor Felter vrijuit ging, werd door de Hoge Raad vernietigd. 



from AT5 - nieuws http://ift.tt/23CORWJ
via IFTTT

Geen opmerkingen:

Een reactie posten