woensdag 27 januari 2016

Rekenkamer: 'Oostlijn drama, maar geen puinhoop'

Het had in 2009 al klaar moeten zijn, maar de streefdatum ligt inmiddels in 2018 en de geplande kosten zijn verdubbeld. De renovatie van de Oostlijn. Niet heel verrassend dat de rekenkamer vandaag met behoorlijk wat verwijten komt.

Vooral oud-wethouder Wiebes moet ontgelden. Hij was verantwoordelijk voor het project, maar informeerde de raad vaak te laat of onvoldoende. Maar liefst drie keer, in de zomer van 2010, 2011 en 2013 wordt de tunnel gesloten. Miljoenen kostte het en uiteraard zorgde het voor groot ongemak bij de reizigers, die maanden niet gebruik konden maken van de metrolijn.

De rekenkamer overhandigde vandaag het rapport aan de gemeenteraad. 'Als onderzoeker denk ik ook, wat een prachtig onderzoek', aldus directeur Jan de Ridder. Een puinhoop wilde hij het project niet noemen. 'In allerlei kleine details zit allemaal logica. Maar als je het grotere geheel ziet, dan denk je wel, een puinhoop niet, maar wel een drama.'

Lees ook: Rekenkamer: 'knellende kaders en gesloten cultuur' zorgden voor mislukking renovatie Oostlijn

In het rapport van de rekenkamer staat onder andere dat men in 2009 uit ging van 68,5 miljoen euro. De meest recente prognose gaat uit van 150 miljoen. En er was sprake van 'knellende kaders'. Zo reageerde de aannemer niet op prikkels van de gemeente en was tussentijds stoppen te kostbaar. Ook was het melden van problemen niet vanzelfsprekend.

De Ridder: 'Ik probeer met dat drama ten opzichte van puinhoop aan te geven dat je ook ziet dat er allerlei kleine logica's in zitten. Dat mensen op een gegeven moment wel hun best doen. Maar dat het te duur is geworden, dat het goedkoper had gekund, dat het korter had gekund, dat is zonder meer waar en dat is zonde van belastinggeld.'

Aanbevelingen niet overgenomen
Toch neemt het stadsbestuur de aanbevelingen niet over. De gemeente laat aan AT5 weten dat de lessen weinig toevoegen aan de reeds bestaande lessen van de Noord/Zuidlijn. De rekenkamer reageert verbaasd. Volgens de onderzoekers kunnen nieuwe lessen zeker worden getrokken, vooral omdat het project vijf jaar langer heeft geduurd dan gepland en twee keer zoveel heeft gekost.



from AT5 - nieuws http://ift.tt/20sF6Yv'Oostlijn%20drama,%20maar%20geen%20puinhoop'
via IFTTT

Geen opmerkingen:

Een reactie posten