vrijdag 30 juni 2017

E-bikes van het fietspad, nieuwe verkeersborden, en vergoedingen bij internetstoringen. Er verandert morgen van alles

Nieuwe wetten en wetswijzigingen worden het hele jaar door in werking gezet. Maar op 1 januari en op 1 juli wordt er doorgaans in één keer een hele stapel doorheen gewerkt.

En dus verandert er morgen in één keer een hoop. Wij hebben de opvallendste wetten en wetswijzigingen die morgen ingaan op een rij gezet:

Snelle e-bikes moeten het fietspad verlaten
De speed-pedelecs moeten vanaf morgen voorzien zijn van een geel kentekenplaatje en mogen niet meer op het fietspad rijden. Met vijftig kilometer per uur worden ingehaald in het Vondelpark zit er dus niet meer in. Ook moeten de bestuurders van de supersnelle elektrische fietsen een helm dragen. Een overtreding kost je negentig euro. 

Geweldplegers kunnen verplicht worden tot drugs- en alcoholtest
Bij een aanhouding mag de politie de verdachte vanaf morgen verplichten tot een drugs- en alcoholtest. Bij geweldpleging onder invloed, bijvoorbeeld op het Leidseplein of bij een andere uitgaansgebied, zijn de straffen hoger en kunnen extra maatregelen worden genomen zoals een alcoholverbod. De bevoegdheid werd afgelopen half jaar op kleine schaal getest en gaat vanaf morgen landelijk in. 

Verhoging van het minimumloon
Het minimumloon bij een volledig dienstverband wordt morgen verhoogd. Dat geldt voor werknemers van 22 jaar of ouder. Vanaf morgen is het minimumloon €1.565,40 per maand, €361,25 per week en €72,25 per dag. Maar voor jongeren is er ook goed nieuws, het minimumloon voor werkenden tussen de 18 en 22 stijgt namelijk ook. Daarnaast zijn uitkeringen gebaseerd op het minimumloon, dus ook die stijgen mee. 

Veertien nieuwe verkeersborden
Om bepaalde verkeerssituaties te verduidelijken komen er veertien nieuwe verkeersborden bij. De meeste nieuwe borden gaan over aanduidingen van weggedeeltes voor openbaar vervoer en vrachtwagens. 

Recht op vergoeding bij internet- en telefoonstoringen
Bij een internet- of telefoonstoring die langer duurt dan twaalf uur, is de provider vanaf morgen verplicht de klant tegemoet te komen. Dit wordt dan bepaald op basis van de maandelijkse abonnementskosten. De aanbieder van de dienst kan wel zelf kiezen hoe je als klant gecompenseerd wordt. Dit kan bijvoorbeeld door extra beltegoed of teruggave van een deel van het abonnementsgeld. 

Geen extra kosten bij klantenservice-nummers
Het bellen naar informatienummers en klantenservice-nummers mag niet duurder zijn dan de gebruikelijke kosten. Tot en met vandaag zijn de extra kosten maximaal één euro per minuut. Dat wordt vanaf morgen dus helemaal afgeschaft.



from AT5 - nieuws http://ift.tt/2s98hop
via IFTTT

Geen opmerkingen:

Een reactie posten