vrijdag 30 juni 2017

Kinderen berechten elkaar in jongerenrechtbank: 'Docenten weten vaak niet waar het over gaat'

Rechters, aanklagers en advocaten. In die samenstelling vind je ze normaal gesproken alleen in de rechtbank. Maar ze zijn tegenwoordig ook steeds vaker te vinden op scholen. In het project de Jongerenrechtbank kruipen scholieren in de huid van officieren, advocaten en rechters. Ze delen onderling straffen aan elkaar uit, zonder tussenkomst van de schoolleiding of hun ouders.

Op vier middelbare scholen in Amsterdam zijn er nu jongerenrechtbanken. Het CSB in Buitenveldert is één van die scholen. Vaida staat daar terecht voor spijbelen. 

In de jongerenrechtbank heet de verdachte de beschuldigde. Een klasgenoot vervult de rol van advocaat en een andere leerling mag zich officier van Justitie noemen. De jongerenrechtbank is niet zomaar een spel. En het gaat ook lang niet altijd alleen om spijbelen of te laat komen. 'Het klinkt misschien heel zwaar, maar we hebben verboden wapenbezit gehad. Er werd een mes gevonden. Spullen die vernield worden, kleine vechtpartijtjes. Alles wat er tussen jongeren gebeurt op een school waar volwassenen normaal anders op ingrijpen, proberen we zoveel mogelijk naar de jongerenrechtbank te leiden', zegt Joost Oude Groen van de Jongerenrechtbank.

Het is de bedoeling dat scholieren onderling tot een compromis komen. De zaak van vandaag is een oefening, maar dit soort zaken komt echt voor en de straffen moeten ook worden uitgevoerd. Volgens Vaida laat het je beter beseffen wat je fout hebt gedaan. 'Vooral omdat iemand van je eigen leeftijd je een straf geeft. De docenten weten meetsal niet waar ze het over hebben.'



from AT5 - nieuws http://ift.tt/2u6ZwMJ'Docenten%20weten%20vaak%20niet%20waar%20het%20over%20gaat'
via IFTTT

Geen opmerkingen:

Een reactie posten