woensdag 27 september 2017

Van moord verdachte rapper Jason L. gevolgd met mysterieus 'technisch hulpmiddel'

Moordverdachte Jason 'JayJay' L. is in de gaten gehouden met een geheimzinnig 'technisch hulpmiddel' waarmee de politie kan achterhalen waar iemand op dat moment is.

Dat bleek vanmiddag in een tussentijdse zitting tegen de Green Gang-rapper, die verdacht wordt van betrokkenheid bij de moord op Abderrahim Belhadj in flat Kikkenstein. Het dossier met de bewijslast tegen Jason is inmiddels af. Maar zijn advocaat, Manon Aalmoes, heeft daar iets opmerkelijks in gevonden.

Lees ook: OM: 'Rapper gaf moordinstructies via Snapchat'

De politie hield Jason al langere tijd nauwlettend in de gaten. Bij het observeren van de verdachte is verschillende keren gebruik gemaakt van een 'technisch hulpmiddel' waarmee de politie kon achterhalen waar de rapper zich op dat moment bevond.

Chip
'Wat voor technisch hulpmiddel het is, weet ik niet. Hebben ze soms een chip in hem geplaatst?', vroeg Aalmoes zich af. Het gaat om een hulpmiddel waarvoor de politie vooraf toestemming moet vragen voordat zij het mogen inzetten. Maar hoe het heet en wat het precies doet, wilde de Officier van Justitie vanmiddag niet vertellen.

Lees ook: 'Rapper JayJay lokte Abderrahim Belhadj naar Kikkenstein voor liquidatie'

Het lijkt te gaan om een opsporingsmiddel waarmee de precieze locatie van een telefoon te achterhalen is. Meestal worden locaties van telefoons pas na afloop opgezocht, door middel van zendmastgegevens.

Omstreden techniek
Of het hulpmiddel in kwestie bijvoorbeeld een 'IMSI-catcher' was, werd vanmiddag niet duidelijk. Met deze - vanwege privacyredenen omstreden - techniek kunnen opsporingsdiensten al het dataverkeer van een smartphone onderscheppen, zonder dat de gebruiker dat opmerkt.

De inhoudelijke behandeling tegen Jason L. vindt plaats op 9 november. Tot die tijd blijft hij vastzitten.



from AT5 - nieuws http://ift.tt/2y8J1oC'technisch%20hulpmiddel'%20
via IFTTT

Geen opmerkingen:

Een reactie posten