woensdag 27 september 2017

Zebraveulen geboren in Artis

In Artis is maandagnacht een zebra geboren. Het betreft een veulen van het Grévy-soort, een bedreigde diersoort.

Al weken wachtten de dierverzorgers in spanning af, omdat het veulen eigenlijk al al aan het begin van de zomer werd verwacht. Vorig jaar werd een dekking waargenomen, maar het was niet meteen duidelijk of daarbij het veulen was verwekt. De draagtijd van een zebra is doorgaans dertien maanden.

De zebra, een merrie, werd gisterochtend ontdekt in de stal van de grote koedoes. Die antilopesoort leeft samen met de zebra's op de Savanna van de dierentuin. De dieren hebben 's nachts de keuze of ze binnen of buiten willen zijn. De kudde op de Savanne bestaat nu uit vijf merries en één hengst.

Stevig op de poten
Het veulen heeft al gedronken bij de moeder, een belangrijk moment omdat in de eerste melk belangrijke afweerstoffen zitten. Het veulen staat al stevig op de poten, maar blijft dicht in de buurt van de moeder. Vanmiddag om 12.00 uur gaan moeder en veulen voor het eerst naar buiten.

Naar schatting leven er in het wild nog zo'n 2000 Grévy-zebra's. In hun leefgebieden in Kenia en Ethiopië worden ze vooral bedreigd door watergebrek, voedselschaarste door langdurige droogte, ziekten en de jacht.



from AT5 - nieuws http://ift.tt/2xxannU
via IFTTT

Geen opmerkingen:

Een reactie posten