vrijdag 29 september 2017

Rembrandts Saskia verovert harten in Hermitage: "Kan m'n ogen er niet vanaf houden"

Na jaren onderhandelen is één van Rembrandts bekendste schilderijen tijdelijk terug op Nederlandse bodem. De Hermitage in Sint-Petersburg leent Saskia als Flora, een portret van Rembrandts vrouw in de gedaante van godin, uit aan de dependance aan de Amstel. Vanzelfsprekend is dat allerminst, benadrukt adjunct-directeur Paul Mosterd. "Alsof het Rijksmuseum de Nachtwacht uitleent."

Zodra het deksel van de transportbox is gelicht, stijgt er een luid gejoel op in het museum. "Ik kan m'n ogen er niet vanaf houden", bekent Mosterd. "De Flora is aangekomen, de kunstschat is aangekomen, de Rembrandts zijn aangekomen in Amsterdam. Koude rillingen, kippenvel, ik kan niets anders zeggen." 

Lees ook: Hermitage neemt kunstwerken Rembrandt in ontvangst

Hoofd Tentoonstellingen Marlies Kleiterp is net zo lyrisch over de tijdelijke aanwinst, vooral omdat het doek nu vlakbij de plek hangt waar het ooit geschilderd werd. "Elke keer als ik langs het huis van Rembrandt fiets, denk ik: hier woonde hij en hier heeft hij zijn Saskia geschilderd. En dat is drie stappen hier vandaan. Dat is geweldig."

 



from AT5 - nieuws http://ift.tt/2fWIKKQ'n%20ogen%20er%20niet%20vanaf%20houden%22
via IFTTT

Geen opmerkingen:

Een reactie posten