woensdag 27 september 2017

Stadsbestuur voelt niets voor wapenstokken bij handhavers

Locoburgemeester Kajsa Ollongren is niet van plan om handhavers uit te laten rusten met een wapenstok en pepperspray.

Dat zei ze vandaag tijdens de vergadering van de gemeenteraad. Dit weekend zei de directeur van de dienst Handhaving en Toezicht dat het als een 'groot gemis wordt ervaren' dat handhavers geen wapenstok en pepperspray hebben. 

Lees ook: 'Geef handhavers wapenstok en pepperspray'

Meerdere politieke partijen willen nu dat dat gebeurt. Zo vindt het CDA dat pepperspray situaties kan laten deëscaleren, omdat het voorkomt dat handhavers hun vuisten moeten gebruiken. De VVD pleit voor een 'pepperstok', een wapenstok die ook met pepperspray kan spuiten.

Maar er zijn ook raadsleden die vrezen voor 'Amerikaanse toestanden'. 'Als iedereen op het hele Leidseplein maar een knuppel heeft vind ik dat er niet gezelliger uitzien en het is de vraag hoe anderen erop reageren', stelde SP-raadslid Daniël Peters. GroenLinks vond tornen aan het geweldsmonopolie een 'onzalig idee'.

Lees ook: Bewapende handhavers in de stad? 'Het beste wapen blijft de mond'

Ollongren liet weten tevreden met de huidige situatie te zijn. 'Er is niet voor gekozen uit te rusten met deze geweldsmiddelen. Ze hebben de handboeien en mogen fouilleren. Als de situatie zo wordt dat andere geweldsmiddelen nodig zijn, dan moet de politie er bij zijn.'

Een proef met wapenstok en pepperspray of 'pepperspray' vindt ze 'echt prematuur'. 'We houden de vinger aan de pols, maar er is nu geen reden voor.'



from AT5 - nieuws http://ift.tt/2yGDcMa
via IFTTT

Geen opmerkingen:

Een reactie posten