woensdag 27 september 2017

Pa Sem, 'de held van de Bijlmer', krijgt een eigen brug in Zuidoost

'De held van de Bijlmer', die bijnaam kreeg Willem Symor, oftewel Pa Sem nadat hij een 10-jarige jongen redde uit de brandende flat Groeneveen, waar even daarvoor een Boeing van de Israëlische luchtvaartmaatschappij El Al was neergestort. 25 jaar na de Bijlmerramp wordt er op de rampplek een brug naar Pa Sem vernoemd.

Het Comité Pa Sem wil al langer een aandenken aan de inmiddels overleden Willem Symor. In eerste instantie zou het een borstbeeld worden, maar dat bleek te duur. Een brug die de ene kant van de rampplek met de andere kant verbindt, was een stuk haalbaarder. De Pa Sembrug dient als symbool voor alle 'helden en hulpverleners, reddingswerkers en rampbestrijders, onderzoekers en actievoerders, zowel vrijwillige als professionele die zich manifesteerden bij de ramp en in vele jaren erna', schrijft het comité. 

Lees ook: 25 jaar later: hoe kon de Bijlmerramp precies gebeuren?

Buurthuis 'Het Groentje'
Ten tijde van de Bijlmerramp werkte Pa Sem als vrijwilliger in een buurthuis in de flat Groeneveen. Vaak paste hij in 'Het Groentje' op de kinderen van alleenstaande moeders. In een interview met Trouw uit 2008 zei Pa Sem: 'De kinderen konden bij mij blijven spelen. Ik maakte eten voor ze als het nodig was, lekker Surinaams. Er waren weken dat ik zes kinderen in de kost had, de moeder betaalde wat ze kon missen en dat was nooit veel.' De naam Pa Sem kreeg hij van zijn oppaskinderen.

Lees ook: Aangeslagen wethouder over Bijlmerramp: 'Je zag die rampplek en je weet niet wat je ziet'

'Met de kinderen rende ik door de vlammen naar buiten'
Op het moment van de Bijlmerramp was Pa Sem ook in zijn 'Groentje', samen met acht kinderen. 'We hoorden een knal en toen brak er brand uit. Met de kinderen rende ik door de vlammen naar buiten. We stonden daar veilig, volkomen verdwaasd. Overal was vuur, mensen sprongen van zes, negen hoog naar beneden.' Een klein meisje vertelde hem dat ze haar broertje niet kon vinden, waarop Pa Sem het brandende gebouw weer binnen rende. Hij duwde het 10-jarige jongetje de flat uit waarbij hij zelf ernstige brandwonden en blijvende verminkingen opliep. Pa Sem overleed op 4 september in 2008 in Suriname, waar hij in 1995 terug naartoe verhuisde. 

De Pa Sembrug wordt op 4 oktober om 15.00 uur officieel onthuld door Thamara Symor, de dochter van Pa Sem. Later die dag vindt de 25ste herdenking van de Bijlmerramp plaats.

De komende twee weken besteedt AT5 aandacht aan de Bijlmerramp 25 jaar later. Kijk voor meer verhalen op onze special.



from AT5 - nieuws http://ift.tt/2xFz5BR'de%20held%20van%20de%20Bijlmer',%20krijgt%20een%20eigen%20brug%20in%20Zuidoost
via IFTTT

Geen opmerkingen:

Een reactie posten