donderdag 30 november 2017

VUmc: Scheten van niet-rokers ruiken anders dan die van rokers

Ooit afgevraagd of scheten van rokers anders ruiken dan die van niet-rokers? Onderzoekers van het VUmc stelden deze vraag hardop en zijn het zelf gaan onderzoeken.

En dat werd gedaan met een eNose, een electrische neus. Hiermee werden de 'fecale vluchtige organische verbindingen' gemeten, de inhoud van de scheet zoals de onderzoekers het noemen. Met neus is eerder aangetoond dat naast darmkanker ook een dodelijke darmziekte opgespoord kan worden aan de hand van ontlasting.

Het VUmc heeft kunnen aantonen dat de darmgassen van actieve rokers een andere geur hebben dan die van gestopte rokers of mensen die nooit gerookt hebben. 'De bacteriën of hun functie veranderen onder invloed van roken, deze bepalen weer de invloed van de gevormde gassen', aldus de onderzoekers. 

Serieus onderzoek
'Het is een onderzoek met een glimlach, maar het heeft ook een serieuze component. We wisten al dat je geur kunt gebruiken om darmziekten op te sporen', zegt MDL-arts Nanne de Boer. 'Roken heeft op deze metingen dus een belangrijke invloed, waarschijnlijk omdat het microbioom verandert of anders functioneert door het roken. Is dat dan misschien het onderliggende mechanisme waarom roken vaak slecht is voor je darmen?



from AT5 - nieuws http://ift.tt/2Bntor5
via IFTTT

Geen opmerkingen:

Een reactie posten