donderdag 25 februari 2016

Schattige minivarkens steeds vaker gedumpt

Ze zijn slim, zien er best schattig uit en kunnen gewoon als een hond worden uitgelaten. Minivarkens, ze worden steeds populairder als huisdier. Toch loopt het vaak niet goed af. Ze slopen het huis en worden uit frustratie agressief, met als gevolg dat ze uiteindelijk gedumpt worden. De Amstelveense Nandy kan er over meepraten. Zij heeft haar varken nog, maar het beest is al wel een stuk groter dan ze had verwacht.

'Ik weet niet hoe ik er ooit bij ben gekomen, maar ik wilde het al heel erg lang. Ik houd gewoon van raar, van gekke dieren, maar iets dat wel kan en niet zielig is', vertelt Nandy van Scheppingen. Toen ze haar Spekkie acht maanden geleden voor haar verjaardag kreeg, paste hij nog in haar handpalm. Inmiddels is het dier al uitgegroeid tot een flink varken en sloopt hij het hele huis.

'We hebben zelfs stoeptegels onderin de prullenbak gehad en hem aan de muur vastgezet, nog steeds  kreeg hij hem om. De koelkast krijgt hij eigenlijk altijd wel open, daar zit nu een kinderslot op. Als je die twee minuten vergeet is je koelkast leeg. We hebben geen plinten meer Hij trekt zelfs de tv-kabel eronderuit.'

Volgens Dafne Westerhof van opvang Het Beloofde Varkensland is dat exact de reden waarom veel eigenaren van de dieren af willen. Ze worden gedumpt en aan bomen vastgebonden. Inmiddels telt de opvang al veertig gedumpte minivarkens en kan ze de toestroom niet langer aan.

'Niet geschikt als huisdier'
'Het grootste misverstand is dat ze niet klein blijven. Ze worden veel groter dan je gedacht hebt. Het zijn geen honden. Ze zijn niet op te voeden als een hond. Ze kunnen niet alleen leven en met alleen bedoel ik niet zonder soortgenoten. Anders worden ze doodongelukkig, dan worden ze gefrustreerd, gaan ze bijten. Als ze gaan bijten dan gaat het huwelijk uit elkaar enzovoort, enzovoort, enzovoort. Het is een optelsom van ellende', aldus Westerhof.

Westerhof wil dat fokkers per direct stoppen met het fokken van de minivarkens. Ze heeft daarom vorige week een pamflet gemaakt met de titel 'Verborgen Varkensleed - de minivarkens hype', in de hoop dat mensen stoppen met het kopen van de minivarkens en ze niet meer gedumpt worden. Nandy is echter vastberaden haar Spekkie te houden. 'Dan maar zonder plinten op de grond.'



from AT5 - nieuws http://ift.tt/20XcTaG
via IFTTT

Geen opmerkingen:

Een reactie posten