donderdag 25 februari 2016

Nieuwe foto Februaristaking opgedoken

75 jaar na de Februaristaking is er een foto opgedoken van het protest tegen de Duitsers opgedoken. De foto werd ontdekt door een Fries archief en toont een menigte op het Raamplein.

De foto, die vandaag op Facebook werd geplaatst, werd gemaakt door de 22-jarige Keimpe Sikkema uit Zwaagwesteinde. Hij werkte voor het socialistische dagblad Het Volk. Hij hield vrijwel de hele oorlog een dagboek bij, waarin hij ook een foto had geplakt.

Beeldonderzoeker René Kok van het NIOD denkt dat dit mogelijk de eerste foto is van de Februaristaking, meldt NOS. 'Deze foto staat in een dagboek van Sikkema. Hij beschrijft daarin de situatie op het Raamplein, waar stakers zich verzameld hebben. We zullen de foto verder moeten onderzoeken, maar het lijkt erop dat dit de eerste echte stakingsfoto is die we kennen.'

Er was tot nu toe één foto bekend van stakende trambestuurders in de Sarphatistraat, maar het is volgens Kok niet 100 procent zeker dat die tijdens de Februaristaking is genomen. Het is volgens de onderzoeker opmerkelijk dat er zo weinig beeld bekend is van de Februaristaking, omdat er in die tijd nog volop foto's werden gemaakt.

 

Keimpe Sikkema uit Zwaagwesteinde was 75 jaar geleden getuige van het uitbreken van de Februaristaking (25 en 26...

Posted by Tresoar on Wednesday, February 24, 2016


from AT5 - nieuws http://ift.tt/1SXRrTB
via IFTTT

Geen opmerkingen:

Een reactie posten