zaterdag 27 februari 2016

'Gebiedsverbod voor liquidatiedoelwit doet weinig voor overlevingskansen'

Burgemeester van der Laan heeft afgelopen week voor het eerst een gebiedsverbod opgelegd aan een crimineel die op een liquidatielijst staat. Maar volgens Jan Herman Reestman, universitair hoofddocent aan de UvA, is het maar zeer de vraag of zo'n verbod wel zin heeft.

'Waarom wachten ze hem niet gewoon op in zijn huis of bij zijn huis, of als hij buiten Amsterdam ergens naartoe rijdt? Er zijn denk ik legio mogelijkheden', zegt Reesman over de tekortkomingen van een gebiedsverbod. Toch is een dergelijk verbod niet alleen om de veiligheid van het doelwit te garanderen, vertelde hoofdcommissaris Aalbersberg donderdag al.  Volgens hem gaat het vaak om criminelen die geen openheid van zaken willen geven en niet mee willen werken met politieonderzoek. 'Met hun aanwezigheid in sommige gebieden, zijn ze een risico voor Amsterdammers', zei hij.

Lees ook: Politie legt potentieel liquidatie-slachtoffer gebiedsverbod op

De vraag is of een opgelegd gebiedsverbod ook standhoud bij de rechter. De crimineel in kwestie kan namelijk de beslissing aanvechten. Maar Aalbersberg ziet een eventuele toetsing door de rechter met vertrouwen tegemoet. 'Wij denken dat deze casus goed in elkaar zit. Ook voor de veiligheid van de stad'.



from AT5 - nieuws http://ift.tt/1RvgBWw'Gebiedsverbod%20voor%20liquidatiedoelwit%20doet%20weinig%20voor%20overlevingskansen'
via IFTTT

Geen opmerkingen:

Een reactie posten