maandag 28 januari 2019

Bijna 500 boetes in ruim half jaar tijd wegens alcoholgebruik in Wallengebied

Van maart tot en met november 2018 hebben handhavers 469 boetes uitgedeeld aan mensen die het alcoholverbod overtraden in het Wallengebied en omgeving. Ter vergelijking: bij het Leidseplein werden er 27 bekeuringen uitgeschreven.

Dat blijkt uit een reactie van de gemeente op vragen van VVD-raadslid Rik Torn. In december gaf Halsema aan in 2019 strenger te willen handhaven in het Wallengebied, om de overlast te verminderen. Vooral het alcoholverbod krijgt daarbij de volle aandacht. Hoewel het verbod al jarenlang geldt, blijken veel mensen hier niet van op de hoogte te zijn.

Lees ook: Onderzoek: steeds meer Amsterdammers klaar met de Wallen

'Handhavers hebben een hele lastige opdracht. Zij moeten dronken mensen vertellen wat er wel en niet mag, terwijl je nergens ziet wat er wel en niet mag', zei Halsema daarover. Daarom worden er spandoeken opgehangen om duidelijk te maken dat er niet gedronken mag worden. Wie toch drinkt, riskeert een boete van 95 euro.

Lees ook: Halsema optimistisch over maatregelen Wallen

Inzet van hosts
De komende jaren trekt de gemeente miljoenen extra uit voor handhaving en reiniging. Hiervoor worden er meer boa's, straatcoaches en toezichthouders ingezet. Maar de gemeente gaat vooral extra investeren in hosts: 55 van de in totaal 87 fte wordt hiervoor beschikbaar gesteld. 'Zij hebben een gastvriendelijke uitstraling', legt de woordvoerder van Halsema uit. 'Hosts zijn niet meteen repressief: je kunt ze ook vragen naar de weg.'

Lees ook: Alcoholverbod op Wallen beter gehandhaafd: horeca mag klanten niet meer dronken voeren

Wel moeten de hosts goed in de gaten of er iets gebeurt, zodat boa's of de politie kunnen ingrijpen. 'Ook zetten we ze in voor het begeleiden van bezoekersstromen. Dit werkte al goed bij het Rembrandtplein en daarom zijn we hier ook mee begonnen in de Wallen', aldus de zegsman.from AT5 - nieuws http://bit.ly/2HD3cAQ
via IFTTT

Geen opmerkingen:

Een reactie posten