vrijdag 16 november 2018

OM eist hogere straf voor mislukte liquidatie Diemen: tot twintig jaar cel

In hoger beroep heeft het Openbaar Ministerie (OM) celstraffen geëist tussen de veertien en twintig jaar voor de mislukte liquidatie op Peter R. De schietpartij vond begin november 2015 op klaarlichte dag in een Diemense woonwijk plaats.

De verdachten, twee schutters, twee observeerders en de bestuurder van de vluchtauto werden in juli van vorig jaar veroordeeld tot celstraffen oplopend tot twintig jaar. De verdachten gaan vervolgens in hoger beroep. 

Forse straffen
Maar ook in hoger beroep eist het OM nu forse gevangenisstraffen van tussen de veertien en twintig jaar. Ook wordt het bezit van 2,2 kilo springstof, verboden wapenbezit en heling van gestolen auto's ten laste gelegd. De eis was in eerste aanleg lager: celstraffen tot achttien jaar. Het OM verwijt de verdachten ook dat ze op de meeste vragen van het hof geen antwoord hebben gegeven. Ze hebben alleen toegegeven waar ze echt niet onderuit konden.

Lees ook: Eis: tot 18 jaar cel voor mislukte liquidatie Peter R.

34 kogels
Peter R. vertrok die middag in november 2015 bij de woning van zijn moeder aan het Fregat in Diemen. Toen hij in zijn auto zat, werden er liefst 34 kogels afgevuurd. R. werd door zeven kogels geraakt maar overleefde wonder boven wonder de aanslag. 'Poging moord is altijd ernstig. Maar wij zijn van mening dat deze poging liquidatie er een is van de buitencategorie', zegt de aanklager in hoger beroep.

Lees ook: Verdachten mislukte aanslag op Peter 'Pjotr' R. voor de rechter

Vuurwapens en bivakmutsen
Na de misluke moordaanslag in Diemen werden op verschillende plaatsen in de stad waaronder Osdorp verdachten gearresteerd voor mogelijke betrokkenheid. Bij huiszoekingen vonden rechercheurs vuurwapens, bivakmutsen, kogelwerende vesten en twee kilogram explosieven. De verdachten hadden ook politie-uniformen en een elektronisch stopbord in hun bezit. Deze werden volgens het OM gebruikt bij een eerdere mislukte poging.

Lees ook: Straffen tot twintig jaar voor liquidatieteam voor aanslag Peter 'Pjotr' R.

Pretty Good Privacy
Veel belangrijke informatie over de liquidatiepoging was verkregen via gekraakte berichten van zogenaamde Pretty Good Privacy-telefoons (PGP). De verdachten waanden zich ongezien omdat de berichten versleuteld waren. Maar het NFI wist deze te kraken en zo konden er veel berichten van de inbeslaggenomen telefoons als bewijs worden gebruikt.

Opdrachtgever van de moordaanslag, Naoufal F., kreeg in april van dit jaar al een celstraf van achttien jaar opgelegd.



from AT5 - nieuws https://ift.tt/2Px8wsP
via IFTTT

Geen opmerkingen:

Een reactie posten