donderdag 15 november 2018

Nieuwe acties ambulancepersoneel in Amsterdam

Ambulancewerknemers zullen vanaf morgen hun acties uitbreiden. De eerder opgeschorte stiptheidsacties worden dan onder andere in Amsterdam hervat.

De directe aanleiding voor de acties is dat de ambulancemedewerkers zich weggezet voelen door branchevereniging Ambulancezorg Nederland (AZN). Dit meldt Fred Seifert, bestuurder FNV zorg & welzijn. AZN brak het overleg over een nieuw CAO met vakbond FNV op dinsdag 30 oktober af. Amper een uur later kondigde AZN een akkoord aan met vakbond CNV.

Lees ook: Directie Ambulance Amsterdam niet blij met inzet ambulances bij 'sociaal protest'

Valse voorwendselen
AZN heeft FNV misleid, stelt Seifert. ‘Onze onderhandelaars zijn onder valse voorwendselen terug naar de onderhandelingen gehaald. Er zou gesproken worden over een tussentijdse wijziging van de cao 2018, maar bij de start van het overleg trok AZN die toezegging plotseling in.’.

Seifert laat weten dat de werkgevers hier niet mee weg zullen komen. ‘Dat is tijdens het spel eenzijdig de spelregels veranderen.’. De FNV wil dat er over 2018 al structureel een flinke inhaalslag wordt gemaakt en eist 7,5% loonsverhoging. Over 2019 is de looneis 3,5%.

Lees ook: Ook ambulancepersoneel voert actie: 'Niets doen is onverantwoord!'

Verandering
Seifert stelt dat ambulancepersoneel qua beloning achterlopen op de collega’s elders in de zorg. Hij vindt dat het werk aantrekkelijk gehouden moet worden door de werkdruk en achterblijvende arbeidsvoorwaarden ook voor de toekomst moeten worden aangepakt.

Het ministerie heeft afgelopen jaar wel extra budget beschikbaar gemaakt om in 2018 extra ambulancepersoneel aan te trekken én te behouden. Seifert zegt dat dit budget opnieuw aan andere besteed gaat worden, zoals aan onderaanneming en externe huur. ‘Als wij nu niet in verzet gaan, is dat wel wat er gaat gebeuren.’



from AT5 - nieuws https://ift.tt/2DG4dFp
via IFTTT

Geen opmerkingen:

Een reactie posten