maandag 26 november 2018

Gokverslaafde vrouw moet 58.000 euro bijstandsuitkering terugbetalen

De gemeente mocht de bijstandsuitkering van een vrouw intrekken en 58.000 euro aan ten onrechte uitgekeerde uitkering van haar terugvorderen.

Dat heeft de rechtbank vorige week geoordeeld. De Amsterdamse vrouw heeft de inlichtingenplicht geschonden door geldstortingen op haar bankrekening niet te melden.

Lees ook: Vrouw moet ton aan onterecht ontvangen bijstand terugbetalen

Anonieme melding
De zaak kwam aan het rollen na een anonieme melding. De gemeente vroeg vervolgens bankafschriften tussen januari 2014 en september 2017 op. Uit deze bankafschriften blijkt dat bijna elke maand meermalen door online gokplatforms geldbedragen op haar rekening zijn bijgeschreven en eiseres ook zelf geldbedragen op haar rekening stortte.

De vrouw ontkende dat ze de inlichtingenplicht heeft geschonden. Ze zei dat de stortingen op eigen rekening leningen waren van familie en vrienden. De bijschrijvingen van online gokplatforms betroffen volgens haar slechts terugboekingen van bedragen die ze eerder zelf had ingelegd bij online gokken. Ze zou de gemeente daarnaast ook hebben verteld dat ze gokverslaafd was. 

Lees ook: Stad haalt 18.000 Amsterdammers uit de bijstand

Duizenden euro's
De rechtbank vindt ook dat de vrouw de gemeente wel over de transacties had moeten inlichten, mede omdat het om bedragen van honderden tot duizenden euro's ging. Dat deze bedragen zouden zijn gebruikt om schulden af te lossen, maakt niet dat ze er geen melding van moest maken. 

Daarnaast is ook nog gebleken dat zij sinds 1982 een perceel in Suriname bezit. Dat perceel zou volgens de gemeente ruim dertigduizend euro waard zijn. De vrouw heeft geweigerd een verklaring hierover af te leggen.

Lees ook: Verslaafde wietkweker moet 28.000 euro bijstand terugbetalen

De vrouw vond ook dat ze nog steeds recht op bijstand zou moeten hebben. Ook daar ging de rechtbank niet in mee.



from AT5 - nieuws https://ift.tt/2FQlIF4
via IFTTT

Geen opmerkingen:

Een reactie posten