zaterdag 29 september 2018

Dertig arrestaties na bezetting P.C. Hoofthuis

De politie heeft aan het begin van de avond dertig activisten opgepakt in het P.C. Hoofthuis aan het Singel.

Studenten van de UvA hadden het pand sinds vanochtend bezet. Ze wilden op deze manier protesteren tegen bezuinigingen en een 'gebrek aan diversiteit' bij de universiteit. 

Lees ook: Politie ontruimt P.C. Hoofthuis

De activisten hadden van de driehoek, bestaande uit de gemeente, politie en justitie, tot 15.30 uur de tijd gekregen om het pand te verlaten. Dat deden ze echter niet. 

Burgemeester Halsema kwam rond 16.45 uur naar het P.C. Hoofthuis toe. Zij vroeg de studenten die op straat zaten te vertrekken en wilde het pand in om met de anderen te praten. De activisten in het pand lieten dat echter niet toe.

Lees ook: Actievoerders laten burgemeester Halsema niet binnen

De politie begon ongeveer een kwartier later met de ontruiming. Studenten die voor de ingang van het P.C. Hoofthuis op de Spuistraat zaten, werden een voor een weggesleept en achter het politielint neergezet. De studenten aan de andere kant, op het Singel, gingen uit eigen beweging weg. Niemand van hen is opgepakt. 

In het pand zaten daarna nog dertig activisten. Zij zijn wel door de politie opgepakt en worden verdacht van lokaalvredebreuk. Het grootste deel werd in een bus van het GVB naar het politiebureau overgebracht. Rechercheurs zullen hen daar verhoren.

Lees ook: Activisten P.C. Hoofthuis een voor een weggedragen

Het pand is inmiddels leeg en de ontruiming is volgens de politie voorbij. De UvA laat aan AT5 weten straks in het P.C. Hoofthuis te gaan kijken hoe groot de schade is.   

AT5 deed live verslag van de ontruiming, bekijk de beelden hieronder:



from AT5 - nieuws https://ift.tt/2xZZARm
via IFTTT

Geen opmerkingen:

Een reactie posten