donderdag 16 augustus 2018

Twee jaar cel voor mishandeling en poging tot doodslag homoseksuele man

Een 27-jarige man moet twee jaar de cel in, waarvan zes maanden voorwaardelijk. Hij was betrokken bij de ernstige mishandeling van twee homoseksuele mannen op het Damrak in juni van vorig jaar. De rechter vond dat de man schuldig was aan ernstige mishandeling én poging tot doodslag.

De drie andere daders van 23, 26 en 28 jaar kregen in maart al straffen opgelegd tot veertig maanden cel. Volgens de rechter was het toen duidelijk dat de mannen slachtoffer waren geworden vanwege hun geaardheid. Er werden onder andere dingen als: 'Jullie homo's moeten doodgaan' en 'waarom zijn jullie gay' geroepen naar de slachtoffers. De nu veroordeelde 27-jarige man voegde zich later bij de groep belagers.

Lees ook: Verdachte zware homomishandeling voor de rechter: 'Haha, zijn hele hoofd eraf gebost'

Na een avondje stappen met twee anderen verlieten de twee slachtoffer de Reguliersdwarsstraat. Het viertal - één was er als dragqueen gekleed - werd toen nageroepen door de daders van de mishandeling. De daders hebben vervolgens vrienden opgebeld: 'Er is hier een gay die een grote bek heeft. Waar zijn jullie?' De vier mannen negeerden de belagers en liepen door. 

Later werden de twee slachtoffers opgewacht op het Damrak en aangevallen. De twee homoseksuele mannen werden meerdere malen tegen hun hoofd en gezicht getrapt. Toen de slachtoffers weerloos op de grond lagen, bleven de daders doorgaan met trappen. Eén van de slachtoffers verloor kort het bewustzijn. 

Lees ook: Verdachten zware homomishandeling Damrak krijgen tot 40 maanden cel

Eén van de daders heeft tijdens de mishandeling een aanloop genomen, een sprong gemaakt en geprobeerd het slachtoffer - dat op de grond lag - tegen het hoofd te schoppen. Hij raakte het slachtoffer nite vol en volgens de rechtbank is dit slechts een kwestie van geluk. De rechtbank oordeelde dat het de bedoeling van de dader was het slachtoffer te doden.

Lees ook: Vierde verdachte opgepakt voor zware homomishandeling op Damrak

Van de 27-jarige man kon niet worden bewezen dat hij het op de slachtoffers had gemunt vanwege hun geaardheid. De rechtbank kon niet vaststellen dat hij tijdens de mishandeling wist wat de geaardheid ook de directe aanleiding van de vechtpartij was. Er was geen bewijs dat hij de inhoud van het eerdere telefoongesprek had opgevangen.

Wel rekende de rechter hem aan dat hij zich lang verborgen heeft gehouden terwijl hij wist dat hij werd gezocht door de politie.



from AT5 - nieuws https://ift.tt/2Mpq73P
via IFTTT

Geen opmerkingen:

Een reactie posten