maandag 18 juni 2018

Motorclub Satudarah verboden: 'Cultuur van geweld en ontwrichtend voor maatschappij'

Motorclub Satudarah wordt per direct verboden. Dat besliste een civiele rechter vanochtend in de extra beveiligde rechtbank in Schiphol.

Lees ook: Bruut geweld in openingsscène Satudarah-documentaire

Het Openbaar Ministerie (OM) vindt dat Satudarah een gevaar voor de openbare orde vormt, een opvatting die door de rechtbank gedeeld wordt. 'Er is een cultuur van geweld. De bad standing maakt deel uit van deze cultuur.' Als een lid van de club de regels breekt, wordt deze met geweld uit de club gezet.  

De rechter haalde in zijn uitspraak veel elementen aan in die te zien waren in de documentaire over Satudarah: One Blood. Leden die terugkomen uit gevangenis worden met alle egards binnengehaald: 'Satudarah handelt in strijd met de openbare orde op een manier die ontwrichtend is voor de maatschappij'

Tweede verbod
Met het verbod is Satudarah de twee motorclub die wordt verboden. Via een zelfde soort procedure werd eind vorig jaar al motorclub Bandidos verboden. Omdat die club in beroep ging tegen de uitspraak, geldt het verbod nog niet.

Lees ook: Criminele motorbendes minder vaak in het openbaar

Volgens het OM zouden leden van Satudarah, dat ook een chapter (afdeling) heeft in Amsterdam, zich schuldig maken aan criminele activiteiten als afpersing, drugshandel en geweldplegingen.

Ernstige mishandeling in Amstelveen
In de zomer van vorig jaar werden er nog flinke celstraffen geëist tegen Satudarah-leden, die in een Amstelveense uitgaansgelegenheid twee mannen ernstig mishandeld zouden hebben. 

Satudarah Motorcycle Club is een van oorsprong Molukse vereniging en heeft chapters in binnen- en buitenland. In Nederland telt de club bijna veertig chapters en negenhonderd leden.

Lees ook: Brandweerbaas wil af van motorbendeleden in korps



from AT5 - nieuws https://ift.tt/2ti6ter'
via IFTTT

Geen opmerkingen:

Een reactie posten