dinsdag 29 mei 2018

'Zonnebloemen van Van Gogh zijn aan het verwelken'

Het misschien wel bekendste schilderij van Vincent van Gogh, met daarop een een vaas met zonnebloemen, is aan het verkleuren. De zonnebloemen worden steeds minder geel.

Nederlandse en Vlaamse onderzoekers constateren dat de wereldberoemde bloemen bruiner en bruiner worden en dat komt door de verf die Van Gogh gebruikte. Het chroomgeel valt onder de invloed van licht chemisch uit elkaar en dat is een probleem, want op meer dan de helft van het doek is die verf gebruikt, schrijft de Volkskrant.

Van felpaars naar fletsblauw
Ook in het schilderij Veld met irissen bij Arles, heeft Van Gogh verfpigmenten gebruikt die vervagen. De bloemen die eerst felpaars waren, zijn vervaagd naar fletsblauw. Het gebruikte rode pigment is daar vervallen.

Lees ook: Van Gogh Museum gaat bezoekers tatoeëren in stijl Van Gogh

Het doek Zonnebloemen werd in een studie met een nieuwe röntgentechniek gescand. 'Met deze techniek kunnen we heel precies aanduiden waar de gevoelige plekken zitten. Het is of je een satellietfoto neemt van Nederland om eventuele zwakke plekken in de dijken te zien', vertelt de Delftse hoogleraar kunstgeschiedenis en materiaalkunde Joris Dik.

'Aandacht voor verkleuring'
Het Van Gogh Museum nam eerder al maatregelen door het lichtniveau te verlagen. Het museum zegt de pigmenten in de schilderijen goed te monitoren. 'Op dit moment verwerken wij alle onderzoeksresultaten van dit iconische schilderij, waarna we bepalen hoe we in ons museum verdere aandacht gaan besteden aan de verkleuring.'from AT5 - nieuws https://ift.tt/2sgHLLM'
via IFTTT

Geen opmerkingen:

Een reactie posten