vrijdag 18 mei 2018

Tweede Kamervoorzitter Arib wordt geen burgemeester van Amsterdam

Khadija Arib is niet in de race voor het burgemeesterschap van Amsterdam. Dat heeft de huidige Tweede Kamervoorzitter vandaag laten weten aan AT5.

Het Amsterdamse Tweede Kamerlid van de PvdA was één van de namen die vaak werd genoemd als opvolger van Eberhard van der Laan. In een recente enquête van Het Parool eindigde ze vlak achter favoriet Wouter Bos.

Maar ondanks dat Amsterdammers haar dus wel zien zitten als burgemeester, zegt Arib vandaag tegen AT5 niet te hebben gesolliciteerd naar de functie. 'Bijzonder eervol dat ik zo vaak genoemd wordt, juist door Amsterdammers. Ik ben verknocht aan de stad. Maar ik ben met 50.000 stemmen verkozen tot Tweede Kamerlid en ook verkozen tot voorzitter van de Kamer. Ik heb vaak gezegd dat het niet goed is voor het aanzien van de Kamer als kamerleden voortijdig vertrekken. Het zou dan ook niet goed zijn als ik dat nu zelf doe.'

Steeds minder namen
Gisteren maakte die andere publieksfavoriet, Wouter Bos, ook al bekend de functie niet te ambiëren. Hij zei dat zijn baan als bestuursvoorzitter bij het VUmc nog altijd goed bevalt. En zo blijven er steeds minder namen over voor de burgemeesterspost. De gedoodverfde GroenLinks-kandidaat Femke Halsema lijkt nog altijd de beste papieren te hebben. Ze heeft niet openlijk ontkend te hebben gesolliciteerd en liet kort geleden nog weten 'erover te piekeren'. 

Lees ook: Burgemeester m/v gezocht: fulltime vanaf 5 juli met optionele ambtswoning

De aanmeldingstermijn is inmiddels gesloten, komende maand zal de vertrouwenscommissie van de gemeenteraad gesprekken voeren met mogelijke kandidaten. Er zijn bij de provincie Noord-Holland 29 sollicitaties binnengekomen. Amsterdam hoopt de nieuwe burgemeester op 5 juli te kunnen installeren.

Lees ook: 29 sollicitanten voor burgemeesterschap Amsterdamfrom AT5 - nieuws https://ift.tt/2Iuk1hm
via IFTTT

Geen opmerkingen:

Een reactie posten