woensdag 30 mei 2018

Jongeren krijgen flinke meevaller: huurprijs van ruim 2000 euro naar bijna 700 euro

Stel, je huurt een huis met drie vrienden. De woning verkeert in goede staat, is redelijk ruim en staat op een prima locatie. De huurprijs van 2075 euro (gedeeld door vier) neem je dan wel voor lief, toch? Vier studenten in Nieuw-West deden dat niet, en kregen van de huurcommissie gelijk. In plaats van 2075 euro betalen zij nu 673,40 euro. Mét terugwerkende kracht.

'Het is natuurlijk een gigantische meevaller, maar ze hebben wel geluk gehad', zegt Gert-Jan Bakker van Stichting Woon, een organisatie die huurders ondersteunt. Als je huurt, wordt de huurprijs berekend op basis van punten. Dat kan gaan om bijvoorbeeld de vierkante meterprijs, of je een vaatwasser hebt of een ligbad. Een ander grote puntenbijdrage komt van de WOZ-waarde van het pand. 'Dat is de reden dat panden in het centrum van de stad zulke hoge prijzen hebben. De huurprijs wordt 'geliberaliseerd' (vrije sector) en de huisbaas kan marktconform de huurprijs berekenen, ondanks dat de voorzieningen en ruimte in het pand helemaal niet zo hoogwaardig zijn', licht Bakker toe.

Lees ook: Vrij spel voor huisjesmelkers door liberalisering huurmarkt

Liberalisatiegrens
De vier studenten deden onderzoek en kwamen erachter dat de WOZ-waarde van het pand van 60m2 zo'n 148.000 euro was. Dat aantal punten, opgeteld met de andere punten, zorgde ervoor dat het totaal op 133 punten van de 145 kwam te liggen. En dat betekent géén vrije sector meer en géén zelf te bepalen huurprijs. De huurprijs werd door de huurcommissie gezet op 673,40 euro en de jongeren kunnen geld terug te verwachten van tot een jaar terug. Een mooie vakantiereis, dus.

Onderzoek
Maar voordat men de telefoon oppakt en massaal de WOZ-waarde en het puntenaantal checkt, let op. 'Dit was een gelukstreffer', zegt Bakker. 'Het was echt een gelukje dat de WOZ-waarde van het pand zo laag was ingesteld. Dat komt bijna niet voor'. Toch kan het nooit kwaad om de huurprijs eens goed onder de loep te leggen. 'Heb je nou een huurwoning waarvan de WOZ-waarde lager kan uitvallen (dus niet een monumentaal grachtenpand in het centrum), dan is het slim om binnen zes maanden naar de huurprijs te kijken'. Dat kan kosteloos bij Stichting Woon, die ook assistentie verleende bij dit geval.from AT5 - nieuws https://ift.tt/2xqv3zb
via IFTTT

Geen opmerkingen:

Een reactie posten