woensdag 30 mei 2018

Is er nou een hangmatverbod in de stad of niet? Ja. Nee. Soort van. Niet echt.

Een hangmat ophangen aan een boom of lantaarnpaal mag officieel niet in Amsterdam, maar heel groot is de kans niet dat je er voor beboet wordt. Er worden eigenlijk nauwelijks boetes uitgeschreven en dat gebeurt bovendien alleen in Zuid.

Lees ook: Hangen in je hangmat: 230 euro boete

Zaterdag dreigden handhavers Pijp-bewoner Lars Duursma in het Sarphatipark een boete van 230 euro te geven als hij zijn hangmat niet weg zou halen. Volgens de gemeentelijke Algemene Plaatselijke Verordening (APV) uit 2008 is het namelijk verboden om iets vast te maken aan een boom, zo vertelden de handhavers Duursma.

Fiets aan fietsenrek vast eigenlijk ook verboden
Ze doelden daarmee op artikel 4.2 van de APV. Daarin staat te lezen dat 'vastmaken van zaken zoals fietsen, bromfietsen en aanhangwagens aan voorwerpen bestemd voor de openbare dienst' niet mag. Opvallend genoeg gaat het niet alleen over bijvoorbeeld bomen, hekjes of lantaarnpalen, maar worden ook fietsenrekken genoemd. Letterlijk genomen is het in Amsterdam dus ook verboden om je fiets op slot te zetten aan een fietsenrek.

Maar alleen de letter van de APV is vaak niet genoeg voor een handhaver om in actie te komen, zo laat een woordvoerder van Stadsdeel Zuid weten. Dat gebeurt alleen als iets schade of overlast oplevert. In het geval van de fietsrekken worden keurig geparkeerde fietsen met rust gelaten, maar fietswrákken weggeknipt. De APV geldt voor de hele stad, maar stadsdelen bepalen zelf op welke artikelen strenger wordt gehandhaafd dan anderen.

Lees ook: Chef boos op handhavers in uitgelekte mail: 'Meer boetes uitdelen!'

Welgeteld twee boetes
Artikel 4.2 uitleggen als een hangmatverbod en daar een prioriteit in de handhaving aan geven gebeurt amper, zo blijkt uit een belronde. Ook niet in West, met het Westerpark en Rembrandtpark, of Oost, waar het Ooster- en Flevopark erg populair zijn. Het enige stadsdeel dat in de hangmat een bedreiging voor de bomen lijkt te zien, is Zuid.

Prioriteit heeft het niet, maar een woordvoerder laat desgevraagd weten het niet vreemd te vinden dat de handhavers Lars Duursma dwongen z'n hangmat weg te halen. 'In het Sarphatipark geldt een alcoholverbod, maar als er niemand aan het drinken is, kunnen ze ook handhaven op aan bomen vastgemaakte hangmatten.'

De cijfers laten nou niet bepaald een grote crackdown op hangmatten zien; sinds 2016 zijn er welgeteld twee mensen beboet voor illegaal hangmatgebruik in de stad. Wat wel opvalt is dat die boetes allebei op dezelfde dag in mei van dit jaar zijn uitgedeeld en allebei in het Vondelpark. In Zuid, dus. Hoeveel mensen na een waarschuwing eieren voor hun geld kozen en hun hangmat weghaalden voordat ze een boete kregen is niet bekend.

Lees ook: Handhaving helpt niet tegen barbecue-overlast: 'In 2014 nul boetes uitgedeeld'

Amsterdamse Bos waarschijnlijk het veiligst
Het lijkt er dus op dat hangmatbezitters redelijk onbezorgd hun gang kunnen gaan als ze twee bomen precies ver genoeg uit elkaar zien staan, zolang ze stadsdeel Zuid maar mijden. 'Maar ze kunnen ook gewoon een standaard meenemen en 'm daar aan bevestigen, dat is vanzelfsprekend geen probleem', zo laat de woordvoerder van het stadsdeel weten.

Wie helemaal veilig wil zijn kan naar het Amsterdamse Bos. Áls de boswachters al de moeite nemen om een hangmat te controleren, moet wel echt blijken dat er schade aan de boom ontstaat. En dat is dan in het Amsterdamse deel van het bos: voor een groot deel geldt daar de Amstelveense APV, en daar staat niets in dat als hangmatverbod te interpreteren valt volgens een woordvoerder.



from AT5 - nieuws https://ift.tt/2L5pMPu.
via IFTTT

Geen opmerkingen:

Een reactie posten