woensdag 30 mei 2018

'Houd bewegingsvrijheid mindervaliden in Waterleidingduinen beperkt'

Tweeduizend mensen hebben de afgelopen dagen hun handtekening gezet onder een petitie tegen verruiming van de fietsontheffing voor mensen met een beperking in de Waterleidingduinen. Die petitie is een initiatief van Stichting Natuurbelang Waterleiding Duinen, die vreest dat een ongestoorde wandeling binnenkort niet meer mogelijk is.

Eerst even wat cijfers: van de 200 beschikbare fietsontheffingen werden er vorig jaar 61 verstrekt. Omdat iedereen met een ontheffing een begeleider mag meenemen, hebben in 2017 maximaal 122 mensen het wandelgebied per fiets verkend. 

Mensen met een fietsontheffing mogen uitsluitend gebruikmaken van de verharde paden in het gebied, maar als het aan de gemeente ligt, zijn zij - net als wandelaars - binnenkort ook welkom op onverharde paden.  

Lees ook: Rechtbank staat jacht om damherten in Waterleidingduinen toe 

Voorzitter Harry Hobo van de Stichting Natuurbelang erkent dat het aantal verleende ontheffingen beperkt is, maar daar gaat het volgens hem ook niet om. Waar het wel om gaat is het feit dat wandelaars op onverharde paden door een verruiming van de ontheffing overal in het park fietsers kunnen tegenkomen. 

35 kilometer
'Natuurbelang is er voorstander van dat mensen met een beperking in het gebied kunnen fietsen', nuanceert Hobo het standpunt. En daar hebben ze ook nu al alle ruimte voor, vertelt hij. 'Er ligt 35 kilometer verhard pad in het gebied, en dat is heel acceptabel.' 

Het idee om de ontheffing te verruimen, komt van de Amsterdamse SP. Omdat wandelaars overal in het gebied mogen komen, zouden fietsers met een lichamelijke beperking die mogelijkheid ook moeten krijgen, vindt de partij. Op verzoek van de SP beloofde D66-wethouder Kock in februari van dit jaar met een voorstel te komen. 

Valpartij
Hobo noemt verruiming van de ontheffing gevaarlijk, omdat onverharde paden door bijvoorbeeld hoogteverschil lang niet overal geschikt zijn voor fietsers. 'Als je mensen die slecht ter been zijn over onverharde paden stuurt, is de kans groot dat ze vallen.' Bovendien is het bij een valpartij op onverharde paden veel moeilijker om het slachtoffer te bereiken. 'Daarom moet je die mensen eigenlijk tegen zichzelf beschermen.' 

Lees ook: Plezierjagers staan te popelen om damherten af te knallen

Hobo en de stichting vinden wel dat er meer kan worden gedaan om de toegankelijk van het gebied voor mensen met een beperking te verbeteren. Daarbij denkt hij niet alleen aan mensen die er willen fietsen, maar ook aan mensen in een rolstoel en mensen met een wandelstok die het gebied bezoeken. 

Wildrooster
Zo zouden er meer parkeerplekken bij de ingangen moeten worden aangelegd, en scheefliggende tegels moeten worden aangepakt. Ook het verwijderen van overbodige wildroosters is een manier om de toegankelijkheid te vergroten. 'Bij de ingang aan de Zandvoortselaan staat een groot hek om de damherten tegen te houden, dus dan is een wildrooster niet nodig.'

Als de fietsontheffing wel wordt verruimd, vreest de stichting bovendien precedentwerking. 'Vroeg of laat komen wandelaars dan op het idee om óók eens met de fiets de duinen te verkennen', schrijft de stichting. Hobo: 'Amsterdam zou moeten inzien dat ze iets unieks in handen hebben.'

Om het naderende 'onheil te voorkomen', roept de stichting wandelaars op druk uit te oefenen op de gemeente, bijvoorbeeld door in te spreken tijdens de commissievergadering.



from AT5 - nieuws https://ift.tt/2IZE0R3'
via IFTTT

Geen opmerkingen:

Een reactie posten