woensdag 30 mei 2018

'Gebruik suikertaks om zorgpremie te verlagen'

Betalen we straks accijns op frisdranken waar bergen suiker inzit? Staatssecretaris Blokhuis van Volksgezondheid liet eerder al weten dat 'een interessante optie' te vinden, en met een nieuwe campagne wil Foodwatch Nederland hem het laatste zetje geven.

Om de 'suikertaks' tot een succes te maken, is draagvlak onder de bevolking van groot belang, schrijft Foodwatch. Daarom zouden de betaalde accijnzen moeten terugvloeien naar de bevolking. De voedselwaakhond stelt daarom voor de suikertaks te gebruiken om de zorgpremie te verlagen.

Lees ook: 'K3, stop met promoten chips, koek, ijs en snoep'

Invoering van een suikertaks zorgt er volgens Foodwatch voor dat 'de vervuiler betaalt', en stimuleert tegelijkertijd producenten om gezondere producten te maken, en consumenten om gezondere producten te kiezen. 

Eerder concludeerde de Gezondheidsraad dat de consumptie van suikerhoudende dranken de kans op diabetes type 2 en overgewicht verhoogt. Hoewel er al langer een beroep wordt gedaan op voedselproducenten om minder suiker in hun producten te verwerken, levert dat nauwelijks resultaten op, zo concludeerde het RIVM

In Engeland leidt de recent ingevoerde suikertaks hoopvolle resultaten. Zo verwerken Britse producenten sinds de invoering veel minder suiker in hun producten. Overigens stelt Foodwatch dat de suikers niet vervangen dienen te worden door kunstmatige zoetstoffen, en het beleid echt moet zijn gericht op de productie van minder zoete producten. 



from AT5 - nieuws https://ift.tt/2kyp8P6'
via IFTTT

Geen opmerkingen:

Een reactie posten