dinsdag 22 mei 2018

Actieweek tegen bezuinigingen bij universiteiten: 'Laat je studie niet vergaan'

Vanaf vandaag voeren studenten en docenten vier dagen landelijk actie tegen bezuinigingen in het hoger onderwijs. In Amsterdam wordt de actieweek ingeluid met een Night of Protest, georganiseerd door de protestbeweging die eerder hielp het Maagdenhuis te bezetten.

'Doe mee, sluit aan, en laat je studie niet vergaan', melden actievoerders van Humanities Rally bij het evenement op Facebook. De beweging noemt de bijeenkomst 'een solidariteitsactie' met de groep WO in Actie, die deze week door het hele land 'ludieke acties' voert. Daarmee vraagt WO in Actie aandacht voor de werkdruk in het universitair onderwijs die 'naar onacceptabele hoogte' gestegen zou zijn. 

Lees ook: Protestbeweging UvA-studenten 'uit de as herrezen'

Door bezuinigingen zouden er volgens de actiegroep 'nog massalere colleges, nog minder contacturen en nog minder begeleidingstijd per student' zijn. Zes op de tien medewerkers hebben volgens WO in Actie zelfs 'fysieke en psychische klachten' door de hoge werkdruk.

'Internationale positie in gevaar'
De organisatie eist daarom dat er geld wordt vrijgemaakt om vierduizend nieuwe docenten aan te nemen. Bovendien ziet WO in Actie graag dat er meer geïnvesteerd wordt in zowel wetenschappelijk onderwijs als onderzoek. 'Anders zullen de studenten niet het onderwijs krijgen dat ze nodig hebben en komt de internationale positie van ons hoger onderwijs in gevaar.'

Lees ook: Teleurgestelde studentenpartij UvA heft zichzelf op: 'Poorten Maagdenhuis snel weer opengebeukt'

Mochten de ludieke acties niet helpen, dan wil de groep in september onder meer een nieuwe actieweek organiseren met openluchtcolleges op verschillende plekken in de stad. De laatste stap is een 'echte staking' met de vakbonden, stelt UvA-hoogleraar Rens Bod in Folia. 'We houden de druk op de ketel.'



from AT5 - nieuws https://ift.tt/2KGqdiT'
via IFTTT

Geen opmerkingen:

Een reactie posten