donderdag 15 februari 2018

Vergunningsplicht voor woningverhuur in de maak

Om het vastgoedbeleggers moeilijker te maken buitensporig te profiteren van de overspannen huizenmarkt in de stad, introduceert de gemeente binnenkort een vergunningsplicht voor woningverhuur. Met zo'n vergunningstelsel springen misstanden eerder in het oog, en kan er sneller worden opgetreden tegen pandjesprinsen en huisjesmelkers.

De vergunningsplicht is het resultaat van een door de PvdA ingediende en door een meerderheid van de raad gesteunde motie, schrijft Het ParoolHet voorstel kreeg steun van de GroenLinks, de SP, de Partij voor de Dieren en de Partij voor de Ouderen. 

Lees ook: Prins Bernhard vastgoedprins van Amsterdam met 349 panden

In het verlengde hiervan laat wethouder Ivens onderzoek doen naar de mogelijkheid van een woonplicht. Daarmee wil hij kopers van nieuwbouwwoningen verplichten in dat huis te gaan wonen, en voorkomen dat beleggers een ongelimiteerd aantal vierkante meters kunnen verhuren.  

Critici claimen dat vastgoedbeleggers, onder wie onder anderen Prins Bernhard en Tweede Kamer-lid Wybren van Haga, medeverantwoordelijk zijn voor de overspannen huizenmarkt in de stad.

Lees ook: VVD-commissie: vastgoedbaas en Kamerlid Haga heeft schijn tegen

Van Haga bezit zo'n vijftig panden in Amsterdam en Haarlem, prins Bernhard heeft privé en zakelijk (met zijn compagnons) een kleine 350 woningen, winkelpanden en kantoorpanden in bezit. 

Lees ook: 'Amsterdam heeft snelst stijgende huizenprijs van Europa'

Voor pandeigenaren die hun woningen verhuren aan twee of meer mensen die geen familie vormen, gold voor 1 januari 2017 al een vergunningsplicht. Op 1 januari 2017 werd de vergunningsplicht uitgebreid voor pandeigenaren die verhuren aan twee of meer mensen met familiebanden.

Wethouder Ivens merkte eerder al op dat die vergunning onder zowel de oude als de nieuwe regels lang niet altijd werd aangevraagd. 



from AT5 - nieuws http://ift.tt/2EGWbfD
via IFTTT

Geen opmerkingen:

Een reactie posten