zondag 18 februari 2018

Gedenksteen in Zuid onthuld voor gedeporteerde schoolkinderen en leraren

In de Jekerstraat in Zuid wordt vanmiddag een gedenkteken onthuld voor de gedeporteerde kinderen en leraren van twee Joodse scholen.

Toen de Duitse bezetter aan de macht kwam, werden de van oorsprong gemengde scholen omgevormd tot een Joodse school. Zo'n duizend kinderen gingen er tussen 1941 en 1943 naar school. Velen werden één voor één meegenomen om nooit meer te terug te keren. Om de slachtoffers te herdenken nam Sarah Oostenbrink, nu zelf werkzaam in het pand, het initiatief voor een gedenksteen.

Bij de onthulling zal John Blom ook aanwezig zijn, hij ging naar één van de twee scholen en moest van de bezetter blijven vanwege zijn joodse afkomst. Vriendjes werden afgevoerd en ook zijn familie overleefden de oorlog niet. Toen John in de Hollandsche Schouwburg zijn deportatie afwachtte, ontsnapte hij om vervolgens onder te duiken. 

Hij schreef tien jaar geleden het boek Nooit meer naar huis. Vanmiddag vertelt hij zijn verhaal op de plek waar het allemaal gebeurde. De reportage is later vandaag te zien op de site. 



from AT5 - nieuws http://ift.tt/2Hq4zyB
via IFTTT

Geen opmerkingen:

Een reactie posten