dinsdag 12 december 2017

Syriër die De Balie bezocht ontkent banden te hebben met IS

De man werd door aanwezigen herkent als oud IS-strijder, maar ontkent dit in een gesprek met De Volkskrant. Hij woont al sinds 2014 in Nederland, heeft een verblijfsvergunning en werkt in een Amsterdams café.

De krant meldt dat de 31-jarige Syriër zelf contact opnam, omdat hij geschrokken zou zijn van alle reacties. De man dook ruim twee weken geleden op tijdens een debat in De Balie, waarbij hij werd herkend door de aanwezige leden van de Syrische actiegroep Raqqa is Being Slaughtered Silently. 

Lees ook: 'Syrische IS-strijder bezocht bijeenkomst in debatcentrum De Balie'

Enkele verontuste politieke partijen riepen daarom veiligheidsdiensten op om de man meteen op te pakken. Bronnen rondom de diensten bevestigden dat het zou gaan om 'een zwaar geval'. 

Gruwelijke dingen
Maar de man ontkent dat. Hij stelt dat hij een tegenstander is van het regime van Assad en mede daarom een gevangenisstraf van zes jaar kreeg opgelegd. hij zou daar gruwelijke dingen hebben meegemaakt. Zo zijn drie vrienden voor zijn ogen doodgeslagen. 

Lees ook: De Balie-directeur Yoeri Albrecht: loslopende IS-strijder is zeer zorgelijk

In dezelfde gevangenis zaten diverse latere leiders van jihadistische groepen, maar de Syriër zou hier niets mee te maken hebben gehad. Eind 2012 verliet hij zijn land en kwam hij naar eigen zeggen via Turkije en Griekenland naar Nederland. Daarbij gebruikte hij een vervalste identiteit.

Nader bekeken
De bronnen rondom de veiligheidsdiensten die hem een 'zwaar geval' noemden, blijven volgens De Volkskrant bij hun standpunt. De AIVD en NCTV willen verder niet ingaan op de zaak. 

Een woordvoerder van de IND meldde alleen dat personen 'nader bekeken' kunnen worden als er getwijfeld wordt aan hun identiteit. Maar uitzetting naar Syrië is bijvoorbeeld niet mogelijk, aangezien het daar oorlog is. 



from AT5 - nieuws http://ift.tt/2AxwLzC
via IFTTT

Geen opmerkingen:

Een reactie posten