dinsdag 12 december 2017

Startup bouwt ecologisch Pipi Langkous-dorp voor radeloze huizenzoekers

Een halfuurtje buiten de stad is het startup bedrijf Kvist momenteel bezig met het ontwikkelen van een Zweeds 'ecodorp'. Daarmee speelt Kvist in op de gekte op de Amsterdamse huizenmarkt.

Betaalbaar wonen vlakbij Amsterdam, midden in het groen in een huis als dat van Pipi Langkous. Dat is het idee van het Tiny Village Bolderburen van bouwbedrijf Kvist. De startup, die in handen is van het koppel Jessika Kersting (46) en Martin Qvist (48), wil hiermee Amsterdamse woningzoekenden tegemoetkomen die geen schappelijk onderkomen weten te vinden in de stad. Kersting en Qvist hebben allebei een Zweedse achtergrond en hebben zich voor dit project laten inspireren door de boeken van Astrid Lindgren.

Lees ook: Meer jonge gezinnen verlaten Amsterdam

Het Tiny Village Bolderburen telt 22 huizen en ligt op een terrein van 2 hectare biologische landbouwgrond en moet een 'ecodorp' worden. Zo krijgen de bewoners volop de ruimte om moestuinen aan te leggen, fruitboomgaarden te planten, wordt het water op eigen terrein gezuiverd en ook energie wordt grotendeels zelf opgewekt. De huizen zelf worden gebouwd met hout uit duurzaam beheerde bossen in Zweden en voor iedere boom die wordt gekapt, worden er twee teruggeplaatst. Ecologisch op en neer reizen naar Amsterdam is ook mogelijk. Er moet dan wel even gefietst worden naar een nabijgelegen station. 

Starters, jonge gezinnen en bejaarden
Niet alle huizen worden overigens tiny. Naast huisjes geschikt voor één persoon worden er namelijk ook villa's met vijf slaapkamers uit de grond gestampt. Hiermee wordt ingespeeld op de woonbehoefte van diverse groepen woningzoekenden. Het ecodorp moet uiteindelijk bewoond worden door zowel alleenstaande starters, jonge gezinnen als bejaarden. 

Lees ook: Bijna 80% woningen boven of voor vraagprijs verkocht

Voor mensen die hier in geïnteresseerd zijn, maar net geen plekje hebben weten te bemachtigen is er ook hoopvol nieuws. Kvist is momenteel bezig met het verzamelen van een andere groep woningzoekenden voor hun nieuwe bouwproject, waar zij in 2019 mee willen beginnen. 



from AT5 - nieuws http://ift.tt/2krnyxV
via IFTTT

Geen opmerkingen:

Een reactie posten