donderdag 14 december 2017

Man die joods restaurant vernielde, nam deel aan gewapende strijd in Syrië

Is de 29-jarige man die vorige week een joods restaurant aan de Amstelveenseweg vernielde, nou gevaarlijk of niet? Advocaat Herman Loonstein van het gedupeerde restaurant zegt van wel. Willem van Vliet, die de verdachte vertegenwoordigt, beweert van niet.

Loonstein kwalificieerde de man gisteravond als een 'keiharde terroist', één die heeft deelgenomen aan de gewapende strijd in Syrië.

Van Vliet bevestigt dat laatste, maar beweert dat zijn cliënt niet mét, maar tégen terroristen streed. Hij zegt dat de man opgroeide in een Syrisch vluchtelingenkamp dat op gegeven moment werd aangevallen door strijders van terreurgroep IS en het aan Al Qaida gelieerde Al-Nusra. Pas toen heeft hij de wapens opgepakt, zegt Van Vliet.

Lees ook: Eigenaar belaagd joods restaurant: 'Dit is een vorm van angst zaaien'

Van Vliet erkent dus dat zijn cliënt gevechtservaring heeft, maar beweert ook dat die niet staatsgevaarlijk is.

De politie heeft de verdachte expliciet gevraagd of hij als martelaar wil sterven in Nederland. De man heeft daarop ontkennend geantwoord, zegt zijn advocaat. 'Als hij ooit nog geweld gebruikt, dan zal dat alleen zijn om zichzelf te verdedigen'.

'Schokkend'
Loonstein, de advocaat van het gedupeerde restaurant, noemde het schokkend dat de verdachte al in vrijheid is gesteld. 'Op basis van de voorliggende informatie dient justitie de man onmiddellijk weer op te pakken omdat hij een ernstig gevaar voor de samenleving vormt'.

'Wat er is gebeurd, zal niet nog eens gebeuren', zegt Van Vliet namens zijn cliënt. Hij vindt het kwalijk dat het Openbaar Ministerie en de politie door Loonstein worden weggezet als 'een stel domkoppen'.

Lees ook: Frits Barend over ruitengooier Zuid: 'Dit is een daad van fascisme'

Het Openbaar Ministerie verdenkt de man van vernieling en diefstal. 'We weten dat de zaak gevoelig ligt en houden daarom rekening met alle belangen', zegt een woordvoerder. Verder wil justitie niet reageren.



from AT5 - nieuws http://ift.tt/2o2T1f8
via IFTTT

Geen opmerkingen:

Een reactie posten