donderdag 30 november 2017

Stadsdeelcommissie wordt 'tandeloze tijger' na gemeenteraadsverkiezingen

Het is er door: een nieuw bestuurlijk stelsel. Na de aankomende gemeenteraadsverkiezingen wordt de macht gecentraliseerd in de Stopera. Stadsdeelcommissies zoals we ze nu kennen worden vervangen door 'tandeloze tijgers', aldus de PvdA.

Dat de coalitie van D66, VVD en SP voor zou gaan stemmen lag voor de hand. Aangezien zij de meerderheid hebben kan de oppositie er weinig meer tegenin brengen. Zelfs een 'motie van afkeuring' van de voltallige oppositie kon dit niet voorkomen.

Lees ook: Wethouder Choho onder vuur: motie van afkeuring

Verschuiving van de macht
Maar wat gaat er nou precies gebeuren? Stadsdeelcommissies blijven stadsdeelcommissies, maar de machtsverhouding gaat verschuiven. De commissie heeft nu nog een eigen budget en mag zelfstandig besluiten nemen. Die rechten verdwijnen volledig. Het wordt een adviesclubje waarin iedereen terecht kan komen. Van politicus tot actieve buurtbewoner, iedereen kan zich verkiesbaar stellen om vervolgens advies te mogen geven aan de 'echte' gemeenteraad.

De 'mini-gemeenteraad' per stadsdeel waarin van alles geregeld kan worden verdwijnt dus.

'Zwaarwegend advies'
Volgens de coalitie wordt de nieuwe adviescommissie er wel een met veel macht. Volgens D66 gaat het om een 'zwaarwegend advies dat kan escaleren naar de raad'. Het gaat er volgens de partij om dat er goed naar de nieuwe stadsdeelcommissies geluisterd gaat worden. De oppositie heeft daar weinig mee op. 'U gelooft in sprookjes als u denkt dat het er wel democratischer op zal worden', zegt Wil van Soest van de Partij van de Ouderen.

Wethouder Choho (bestuurlijk stelsel) blijft enthousiast over zijn plan. 'Dit is en blijft een verbetering. Eerlijker en transparanter.'

Lees ook: D66 pareert kritiek op nieuw bestuurlijk stelsel: 'Brenninkmeijer doet zelf aan politiek spel'

Felle kritiek
De eerdere kritiek van de commissie-Brenninkmeijer was niet mals. Doe het niet, was het advies. 'Maatschappelijke problemen worden in de Stopera vooral gezien als grondstof voor een politiek spel. Geen inhoudelijk debat over relevante thema's voor de Amsterdammer, maar partijpolitiek en persoonlijke belangen', menen de commissieleden.

Maar hoe gaan we nu stemmen eind maart? 'Bewoners kiezen een kandidaat voor de gemeenteraad van Amsterdam én een kandidaat voor de stadsdeelcommissie. De kandidaat voor de stadsdeelcommissie is een buurtbewoner die een woongebied vertegenwoordigt', aldus de gemeente.

'Aangeschoten dier'
'Dit voorstel sleept zich voort als een aangeschoten dier op weg naar niks, terwijl we hem eigenlijk uit zijn lijden zouden moeten verlossen', besluit Rutger Groot Wassink van Groenlinks. 

 



from AT5 - nieuws http://ift.tt/2AsEKNx'tandeloze%20tijger'%20na%20gemeenteraadsverkiezingen
via IFTTT

Geen opmerkingen:

Een reactie posten