donderdag 30 november 2017

Raadsvragen na ontdekking homolijsten: 'Dit is heel schokkend'

Zeven partijen hebben vragen gesteld aan wethouder Pieter Litjens (Organisatie) na de ontdekking van homolijsten. Op die lijsten stonden namen van sollicitanten die tussen 1950 en 1958 werden afgewezen om hun geaardheid. 'Dit is heel schokkend', zegt Jan-Bert Vroege van D66.

Wethouder Litjens kwam vandaag al met een eerste reactie: 'Discriminatie van personeel om seksuele geaardheid is absoluut onacceptabel. Het past niet in het gemeentelijk personeelsbeleid en volstrekt niet bij de inclusieve organisatie die we nu zijn. Het is lang geleden en gelukkig allang niet meer de praktijk in Amsterdam. We gaan dit verder uitzoeken en komen erop terug.'

Aanvullend historisch onderzoek
Die reactie is wat betreft de zeven partijen niet voldoende. Ze vragen met klem om 'aanvullend historisch onderzoek'. Mocht uit dat onderzoek blijken dat er daadwerkelijk is gediscrimineerd om seksuele geaardheid, dan willen de partijen excuses voor de betrokken individuen en de LHBTI-gemeenschap. 

Lees ook: COC wil onderzoek naar 'homolijsten' gemeente

De lijsten werden per toeval ontdenkt bij het Stadsarchief. Een voorbeeld uit de meterslange lijsten is een vrouw die, ondanks het feit dat haar zoon homoseksueel was, bij hoge uitzondering toch werd aangenomen.

'Ik denk dat het erkennen van het leed en excuses emotioneel veel meer opleveren dan een zak geld', besluit Vroege. 



from AT5 - nieuws http://ift.tt/2Aovqbn'Dit%20is%20heel%20schokkend'
via IFTTT

Geen opmerkingen:

Een reactie posten