donderdag 30 november 2017

Half miljoen aan boetes voor illegale afwassers en schoonmakers

Zeven schoonmaakbedrijven, vier hotels en dertig restaurants in Amsterdam krijgen samen voor bijna één miljoen euro aan boetes opgelegd. De arbeidsinspectie heeft onder meer ontdekt dat zij illegalen lieten werken als afwasser of schoonmaker. Ook kwam uitkeringsfraude aan het licht.

De inspectie van Sociale zaken en Werkgelegenheid trof tien buitenlandse medewerkers aan zonder werkvergunning. Het waren vooral mensen uit Eritrea, Soedan, Ghana en Somalië. Zij hebben in meerdere restaurants gewerkt. De betrokken bedrijven krijgen daarvoor boetes van opgeteld ongeveer 500.000 euro.


Uitkering terugbetalen
De inspectie ontdekte daarnaast dat vier schoonmaakbedrijven zich niet hadden geregistreerd om mensen uit te lenen en dat sommige schoonmakers hun loon contant kregen, in plaats van op hun bankrekening. Dat mag niet.

Bovendien waren 21 schoonmakers aan het werk terwijl ze daarnaast een bijstands- of ww-uitkering ontvingen. Zij moeten die uitkering waarschijnlijk terugbetalen en kunnen daar bovenop nog een boete verwachten.


De arbeidsinspectie had al het vermoeden dat bij sommige Amsterdamse bedrijven niet volgens de regels werd gewerkt. Daarom zijn de afgelopen driekwart jaar controles uitgevoerd. Het onderzoek is nog niet helemaal klaar. Zo wordt nog gekeken of de schoonmakers te lange werkdagen maakten en of ze werden onderbetaald. Die verdenkingen zijn er wel. Het totale boetebedrag kan dus nog hoger worden.


Via via personeel gevonden 
De zeven schoonmaakbedrijven verhuurden schoonmakers aan de 30 restaurants en vier hotels voor afwaswerk en het schoonmaken van vloeren en meubels. De schoonmaakbedrijven kwamen vaak weer via een ander bedrijf aan hun arbeidskrachten.

‘Toch krijgen al deze bedrijven een boete’, legt een woordvoerder van de arbeidsinspectie uit. ‘Als hotel of restaurant heb je de verantwoordelijkheid na te gaan of iemand voor jou mag werken of niet.’




from AT5 - nieuws http://ift.tt/2j52wFB
via IFTTT

Geen opmerkingen:

Een reactie posten