donderdag 30 november 2017

Gemeenteraad stemt over nieuw bestuurlijk stelsel

Wordt alle macht gecentraliseerd in de Stopera na de aankomende gemeenteraadsverkiezingen? De gemeenteraad stemt vanavond over een nieuw bestuurlijk stelsel. Stadsdeelcommissies zoals we ze nu kennen verdwijnen in dat stelsel. Een forse inperking van de macht op stadsdeelniveau.

Maar wat komt er voor terug? Een adviescommissie die enkel nog de 'echte' gemeenteraad mag adviseren en geen zelfstandige besluiten meer neemt. Op dit moment hebben de stadsdelen nog een eigen budget, dat verdwijnt ook. Waarschijnlijk blijft het wel gewoon een stadsdeelcommissie heten. De term 'adviescommissie' zou volgens diverse partijen klinken als een commissie die niet veel kan. 

Actieve buurtbewoners ook kans
Naast de bekende partijen maakt in het nieuwe stelsel iedereen kans op een plek in een commissie. Actieve buurtbewoners kunnen zich ook kandidaat stellen.

Lees ook: D66 pareert kritiek op nieuw bestuurlijk stelsel: 'Brenninkmeijer doet zelf aan politiek spel'

'Niemand staat te jubelen'
De deal lijkt beklonken aangezien de coalitie, en dus de meerderheid, voor de verandering zal stemmen. De VVD trapte de raadsvergadering wel opvallend af met: 'Niemand staat hier te jubelen en te juichen, ik ook niet.'  

Volg de tweets van verslaggever Ronald Olsthoorn



from AT5 - nieuws http://ift.tt/2is2QRC
via IFTTT

Geen opmerkingen:

Een reactie posten