woensdag 29 november 2017

D66 pareert kritiek op nieuw bestuurlijk stelsel: 'Brenninkmeijer doet zelf aan politiek spel'

Over een paar maanden verdwijnen de stadsdeelcommissies zoals Amsterdammers die nu kennen. Dan is alle macht gecentraliseerd in de Stopera. Maar terwijl de raadsverkiezingen steeds dichterbij komen, lijkt het nieuwe stelsel alweer op losse schroeven te staan.

Nu hebben stadsdelen nog hun eigen mini-gemeenteraad die van alles zelf kan regelen. Maar bij de gemeenteraadsverkiezingen van maart volgend jaar stemmen Amsterdammers op kandidaten die puur en alleen advies gaan geven aan de 'grote' gemeenteraad. En die kandidaten hoeven niet politici van traditionele partijen te zijn, maar kunnen ook actieve buurtbewoners zijn.

Lees ook: 'Grote partijen komen makkelijker in stadsdeelcommissie door nieuw stelsel'

Dat is in ieder geval het idee. Het werd eerder dit jaar bedacht naar aanleiding van het rapport van de commissie-Brenninkmeijer dat onder leiding van oud-ombudsman Alex Brenninkmeijer het bestuurlijk stelsel in de stad onder de loep nam. Maar de leden van de commissie noemen het bedachte systeem 'een liefdeloos compromis'. Dat schrijven zij vandaag in een brief aan Het Parool.

Lees ook: Bestuurscommissies in open brief: 'Niet morrelen aan dit stelsel'

De kritiek is niet mals. 'Maatschappelijke problemen worden in de Stopera vooral gezien als grondstof voor een politiek spel. Geen inhoudelijk debat over relevante thema's voor de Amsterdammer, maar partijpolitiek en persoonlijke belangen', menen de commissieleden. Morgen beslist de gemeenteraad definitief over invoering van het nieuwe stelsel en de commissieleden hopen dat de raad het voorstel verwerpt en in een volgende raadsperiode terug naar de tekentafel gaat.

Een beetje laat
Vooralsnog zijn collegepartijen D66, VVD en SP dat niet van plan. 'Wij zijn natuurlijk altijd voor rede vatbaar. Daar ligt het niet aan. Maar hij komt wel heel laat met zijn brief', zegt D66-raadslid Mascha ten Bruggencate. 'En eigenlijk moest ik er wel een beetje om lachen, want om zo'n brief te versturen eigenlijk op het moment dat de raadsvergadering gaat beginnen, ja... Ik bedoel, hij zegt dat wij allemaal veel te politiek zijn, maar als je op zo'n moment een brief stuurt naar Het Parool, en niet eens naar ons, dan is het dat ook best een beetje politiek.' Ten Bruggencate gaat nog wel goed nadenken over de kritiek.

Lees ook: Betrokken buurtbewoners kunnen de politiek in: 'Maar hebben niks te zeggen'

GroenLinks was al tegen het nieuwe stelsel en ziet zich gesterkt door de brief van de commissie-Brenninkmeijer. 'Ja, het misschien wat laat. Maar dat verandert natuurlijk niks aan hetgeen hij zegt. Hij zegt dat wat het stadsbestuur wil doen met de wijzigingen in het bestuurlijk stelsel, is gewoon echt een heel slecht idee', zegt fractievoorzitter Rutger Groot Wassink. 'En ik vind ook echt dat de partijen in de coalitie zouden moeten luisteren naar Brenninkmeijer en dit gewoon niet door moeten zetten. Ik ga ook morgen voorstellen om het bestuurlijk stelsel niet te herzien en het aan een volgend college te laten.'



from AT5 - nieuws http://ift.tt/2Bm2KPo'Brenninkmeijer%20doet%20zelf%20aan%20politiek%20spel'
via IFTTT

Geen opmerkingen:

Een reactie posten