dinsdag 28 november 2017

Agressie bij jeugdzorg: 'Niet één die dit jaar niet is bedreigd'

Landelijk heeft 89 procent van de medewerkers in de jeugdzorg te maken met agressie en ook in Amsterdam herkennen ze dit probleem. Jeugdzorg Amsterdam trekt aan de bel.

Personeel dat wordt uitgescholden, geslagen of zelfs bedreigd, dat is al lang niet meer iets waarvan ze opkijken bij jeugdzorg. 

'Niet één'
Het probleem is groot. Bijna 40 procent van de medewerkers heeft wel eens te maken gehad met fysieke agressie. Bijna iedereen, maar liefst 87 procent, met verbale agressie.

Lees ook: Amsterdam wil wachttijden jeugdzorg aanpakken

Antoinette, ruim tien jaar werkzaam als gezinsmanager herkent dit: 'Ik weet zeker dat er van de vierhonderd mensen die hier rondlopen, er niet één is die niet dit jaar is bedreigd, geïntimideerd, uitgescholden of geslagen.'

Politiehulp
De gevolgen van de incidenten zijn groot. In 2016 deden in Amsterdam twintig werknemers een aanvraag voor een traumapsycholoog, als gevolg van een heftig voorval. En dat zijn alleen de mensen die hulp vragen.

Lees ook: Moeder met kind ondergedoken voor jeugdzorg

Jeugdzorg zou graag hogere straffen willen voor de daders, maar ook meer assistentie van de politie vinden ze noodzakelijk: 'Wij kunnen onze medewerkers niet goed geschermen,' aldus preventiemedewerker Jan Plat. 

Achtervolgd
Antoinette werd eens achterna gezeten door een moeder die uit de ouderlijke macht werd gezet: 'Deze moeder werd daar zo boos over dat ze me achterna is gekomen. Er kwamen collega's naar beneden om me te helpen, en ze heeft een van hen geslagen.'

'Als wij hier bedreigd worden, moeten we de volgende dag gewoon weer dat gezin in. Als we ermee zouden stoppen, wie moet het dan doen?'



from AT5 - nieuws http://ift.tt/2ieSxQL'Niet%20%C3%A9%C3%A9n%20die%20dit%20jaar%20niet%20is%20bedreigd'
via IFTTT

Geen opmerkingen:

Een reactie posten