dinsdag 17 oktober 2017

Zorgen over verdwijnen lotingshuizen: 'Spoedzoekers vallen buiten de boot'

De Amsterdamse federatie van woningcorporaties (AFWC) maakt zich zorgen over de afschaffing van lotingshuizen. De gemeente wil alleen nog sociale huurwoningen gaan toewijzen aan mensen met de langste inschrijfduur. Vooral voor 'spoedzoekers' zou dat problemen op kunnen leveren, meent de AFWC.

Als een woning wordt toegewezen aan iemand met de langste inschrijfduur is het gemiddeld pas de achtste reageerder die de woning accepteert. Bij lotingshuizen is het vaak de 'winnaar' die de woning gelijk accepteert. 'Waarschijnlijk omdat hij of zij doorgaans ook heel urgent een woning nodig heeft.' 

15 procent loting behouden
Als de lotingsconstructie wegvalt hebben de spoedzoekers en starters volgens de AFWC veel minder kans op een sociale huurwoning. 'Totdat er een beter systeem is voor de verdeling van sociale huurwoningen, pleiten de Amsterdamse woningcorporaties ervoor om loting te behouden voor zo’n vijftien procent van de sociale huurwoningen.'

De gemeente wil de lotingshuizen afschaffen omdat de woningen volgens hen juist niet terecht komen bij de mensen die deze het hardst nodig hebben. 'De slagingskans is minimaal omdat ook mensen met een (middel)hoge inschrijfduur meedoen aan de verloting', valt te lezen in het voorstel. 

De veranderingen zijn gebaseerd op een rapport van Rigo Research, zij evalueerden het loten in de regio Amsterdam. Het afschaffen van de lotingshuizen is niet het enige plan van de gemeente. Zo wordt ook de leeftijd voor een seniorenwoning verhoogd. Er kan nog bezwaar worden gemaakt tegen de plannen. 



from AT5 - nieuws http://ift.tt/2ztSapg'Spoedzoekers%20vallen%20buiten%20de%20boot'
via IFTTT

Geen opmerkingen:

Een reactie posten