woensdag 18 oktober 2017

Politie toont beeld brandstichters studentenflat Diemen

De brand in Diemen van afgelopen zomer is aangestoken en de politie is dringend op zoek naar de daders, en die staan op bewakingsbeeld. Een van de daders is al aangehouden, de ander wordt nog gezocht.

Bij de brand is David Swart om het leven gekomen. Twee andere slachtoffers hebben blijvend letsel opgelopen. 

Afgelopen zomer
Brandweer en politie moeten de fatale nacht massaal uitrukken voor een grote brand in de flat, waar zo'n 150 mensen wonen waarvan met name studenten. Als het weer licht wordt buiten blijkt de schade enorm.

Lees ook: Moeder overleden David over fouten brandweer: 'Dit mag nooit meer gebeuren'

Wat nog veel ergers is, is dat er een lichaam wordt gevonden. Het gaat om David Swart. Sindsdien leven zijn ouders in een nachtmerrie: 'Toen las ik het nieuws, en om drie over acht stuurde ik het bericht door: "Is alles goed met je?." En ik kreeg geen antwoord.'

Beeld van de daders
De brand is aangestoken en de politie heeft beelden van de twee mannen die dit vermoedelijk hebben gedaan. Een van de twee is al aangehouden, maar omdat hij weigert te verklaren, is niet duidelijk welke van de twee hij is. De ander wordt nog gezocht.

Op de beelden is te zien hoe beide mannen voor de toegangsdeur staan. Ze treuzelen eerst wat en lopen dan via de centrale hal naar de tussendeur die een van hen direct probeert open te breken. De andere man houdt ondertussen bij de buitendeur de omgeving goed in de gaten.

Explosie
Het ziet eruit alsof ze bij een specifiek appartement naar binnen willen. Terwijl een van hen binnen probeert te komen, loopt de ander wat zenuwachtig rond in het halletje. 

Lees ook: Drie gewonden bij brand Diemen, hulpdiensten opnieuw uitgerukt voor reanimatie

Het duurt even, maar uiteindelijk weten ze de flat binnen te dringen. Bij een appartement op de begane grond stichten ze brand. Enkele seconden later klinkt een explosite.

Kamer nagebouwd
David overlijdt in de flat. Zijn vriendin, die bij hem was, loopt zwaar hersenletsel op door zuurstofgebrek. Een andere, 22-jarige vrouw, kampt sinds de brand met blijvend oogletsel en is waarschijnlijk voor altijd aan één oog blind. 

De vader van David heeft in in zijn eigen huis met spullen die uit de flat konden worden gered de kamer van David uit Diemen nagebouwd: 'Z'n koffiekop staat er, z'n pakje sigaretten ligt er. Ik zit daar vaak, als je rondkijkt is het net of hij even naar de wc is of zo. En dan besef ik dat hij toch niet terug komt.'

10.000 euro
Er is een beloning uitgeloofd van 10.000 euro voor de gouden tip. Een van hen is dus al gepakt, maar het is onbekend welke van de twee hij is. 'Bij de aanhouding had de man een brandwond aan zijn been. We sluiten niet uit dat zijn handlanger ook gewond is geraakt,' aldus de politie.

Lees ook: Dode gevonden na brand in flat Diemen, vuur mogelijk aangestoken

Ook is er een petje gevonden van een van de daders. Het petje is van het merk Didato en afkomstig uit een winkel in Amsterdam.

Drie scenario's
De politie doet onderzoek naar drie mogelijke scenario's met betrekking tot het motief van de brandstichting. Ten eerste zou de stichting te maken hebben met een conflict in relationele sfeer bij een van de bewoners.

Ook kan het dat dat de daders na een inbraak de brand hebben aangestoken om hun sporen te wissen. De derde optie is dat er sprake is van verzekeringsfraude om geld te verdienen.



from AT5 - nieuws http://ift.tt/2x6rwRF
via IFTTT

Geen opmerkingen:

Een reactie posten