dinsdag 31 oktober 2017

Mogelijk eerst referendum over fusie met Amsterdam

Het is nog erg onzeker of Weesp wordt ingelijfd door Amsterdam. Inwoners willen een referendum en dat zou het proces flink kunnen vertragen.

Er zijn 466 handtekeningen nodig om het referendum aan te vragen en die zijn bijna binnen. 'Het is een historisch moment voor Weesp, een belangrijke beslissing. Wij willen dat alle Weespers betrokken zijn bij die beslissing', vertelt Bahman Khalafi van het comité Zelfstandig Weesp.

Lees ook: Weesp stevent af op een fusie met Amsterdam

De beslissing draait om een ambtelijke fusie met ofwel de gemeente Amsterdam ofwel de Gemeente Gooise Meren. Die fusie is nodig omdat Weesp het alleen niet meer kan bolwerken. Denk bijvoorbeeld aan de kosten voor sportvoorzieningen of de aanleg van infrastructuur.

Een meerderheid van de gemeenteraad liet gisteravond doorschemeren voor een fusie met Amsterdam te zijn. Maar veel inwoners willen zich dus ook over de kwestie uitspreken en dat zou voor maanden vertraging kunnen zorgen.

Lees ook: Weesp bij Amsterdam, wat hebben we eraan?

Pas bij verkiezingen
'Als wij dadelijk te maken hebben met voldoende handtekeningen die opgehaald zijn voor het referendum, dan kan die wel eens ontvankelijk worden verklaard door ons, de gemeenteraad', zegt Gerton van Unnik, raadslid van de partij Duurzame Stadsbelangen. 'En dat kan betekenen dat het referendum pas bij de verkiezingen een rol gaat spelen.

Volgende week wordt duidelijk of er inderdaad voldoende handtekeningen zijn opgehaald. Dan wordt ook bekend of de definitieve beslissing over de fusie dus misschien nog even op zich laat weten.



from AT5 - nieuws http://ift.tt/2z72Qwh
via IFTTT

1 opmerking:

  1. Een Referendum handtekeningenlijst is niet meer dan een kleine steekproef om het voor alle burgers van Weesp mogelijk te maken om een keuze te maken. Hulde voor het vergaren van de handtekeningen.
    En nu doorzetten die aanvraag, want liever het recht om een keuze te maken tussen twee kwaden dan zelfs geen keuze te mogen maken.

    BeantwoordenVerwijderen