dinsdag 31 oktober 2017

Gevel gesloopt Heerenlogement uit 18e eeuw komt terug op originele plek

De gevel van een in 1874 gesloopt Heerenlogement, komt terug op de kade van de Grimburgwal. Het restaureren van de onderdelen van deze gevel gaat 130.000 euro kosten.

Het project is een initiatief van Jos Otten. Voordat het project kon worden opgezet, moesten eerst alle restanten bij elkaar worden gezocht. Die speurtocht was volgens Jos Otten 'wonderlijk', meldt De Telegraaf.

Het gebouw waar de top van de gevel heeft gestaan, was een Heerelogement aan de Grimburgwal. Dit was in achttiende eeuw een officieel gastenverblijf voor prominenten. Zo hebben eerder Amalia van Solms en de Rusissche tsaar Peter de Grote er overnacht. Toen het Binnengasthuis wilde uitbreiden, kwam er een vrouwenkliniek en ging het gebouw plat.

Speurtocht
De onderdelen van de timpaan op het dak werden echter wel bewaard, maar werden op verschillende delen in de stad neergezet. Na een speurtocht ontdekte Otten dat in een park in Noord de onderdelen van het wapen van de timpaan lagen. Otten vertelt tegen de krant dat deze 'half verwenen waren in de grond, overwoekerd door brandnetels en struiken'. Met een hijskraan werd het 'wapen' uit de grond gehaald.

Lees ook: Restauratieschilder brengt historische gevelreclame aan Hobbemakade terug 

Een ander onderdeel was de kroon van de timpaan. Deze ontbrak op het wapen dat in Noord werd gevonden. Bij een presentatie van het project vertelde iemand aan Otten dat hij deze gezien heeft bij de slagboom van de gemeentelijke groenvoorziening in Zuidoost. Daar was eerder een auto tegenaan gereden, waardoor de kroon flink beschadigd was.

Restauratie
De timpaan wordt gerestaureerd door Tobias Snoep. Volgens Otten wist Snoep dat het monument waarschijnlijk is gemaakt op het atelier van Hendrick de Keyser. Ook zou hij de originele kleuren van de timpaan hebben teruggevonden.

De inititiefnemer hoopt 130.000 euro in te zamelen voor de restauratie van de timpaan. Het afgelopen halfjaar is er 80.000 euro binnengebracht, waarvan 30.000 euro door het Prins Bernard Cultuurfonds. 



from AT5 - nieuws http://ift.tt/2zSChIu
via IFTTT

Geen opmerkingen:

Een reactie posten