zaterdag 28 oktober 2017

FNV aan rechters: 'Betrek vaker professional in oordeel gedwongen opname'

Wanneer mensen een gevaar zijn voor zichzelf of voor anderen, zouden ze hulp moeten krijgen. Maar dat gebeurt nu niet altijd, omdat mensen niet zomaar gedwongen kunnen worden opgenomen. Soms levert dat gevaarlijke situaties op.

In 2016 zijn in Nederland 26.183 gedwongen opgenomen, waarvan ongeveer tien procent in Amsterdam. Maar volgens FNV kent de wet veel haken en ogen, waardoor mensen te lang thuis blijven wonen. Dit kan een gevaar opleveren voor henzelf of de omgeving.

'Uiteindelijk krijgen mensen geen behandeling, terwijl dat wel zeer gewenst is', zegt FNV-woordvoerder Elise Merlijn. De rechter bepaalt in Nederland of iemand gedwongen opgenomen kan worden. Dat besluit is niet altijd juist, denkt de FNV. 'Soms is het eigenlijk niet goed dat iemand terugkeert in de samenleving'. 

Lees ook: Agenten trekken pistool bij aanhouding verwarde man met mes in Amstelveen

Elise Marijn pleit ervoor dat eerder gebruik gemaakt wordt van de expertise van een professional. Er wordt niet genoeg gebruik gemaakt van die mogelijkheid, terwijl ons rechtssysteem daar wel ruimte voor laat, denkt de vakbond. 



from AT5 - nieuws http://ift.tt/2ibG8ci'Betrek%20vaker%20professional%20in%20oordeel%20gedwongen%20opname'
via IFTTT

Geen opmerkingen:

Een reactie posten