woensdag 18 oktober 2017

ADE-partner komt met pil tegen gehoorschade

AMSTERDAM Heb jij met ADE voor de deur ook al een extra voorraad oordoppen ingeslagen? Verstandig, maar het kan ook anders. Althans, dat belooft ADE-partner Hearing Health Science. Dat bedrijf claimt je gehoor met vitaminepreparaten te beschermen tegen al te woest gedreun.

"Gehoorverlies sucks, oorsuizen sucks.' Het is de boodschap waarmee de organisatie achter het Amsterdam Dance Event de capsules onder de aandacht brengt. "Maar als je muziek maakt of ervan geniet, is dat moeilijk te voorkomen, toch?"

Lees ook: ADE: Waar moet je zijn volgens de experts zelf? 

Natuurlijk, oordoppen hebben bewezen het gehoor prima te beschermen. Toch is een groot nadeel: de meeste voorgefabriceerde oordoppen maken het geluid doffer en zorgen daarmee voor een andere beleving dan zonder doppen. 

Magnesium
Het geheim van de capsules, die 'soundbites' zijn gedoopt, is een cocktail van vitamines A, C, E en magnesium. De mix maakt je gehoor minder gevoelig voor harde muziek waardoor je volgens de Hearing Health Science 30 decibel meer aankunt dan zonder de pillen. VPRO's muziekplatform 3voor12 legt uit hoe dat werkt.

Lang zijn wetenschappers het erover eens geweest dat gehoorschade ontstaat doordat trilhaartjes door harde muziek (luchtverplaatsing) omver worden geblazen, maar Joseph Miller, geestelijk vader van de 'soundbites', houdt er een andere theorie op na. 

Oxidatieve stress
Hij beweert echter dat tijdens en na het luisteren van harde muziek zuurstofmoleculen vrijkomen die de trilharen en de bloedtoevoer naar je gehoor beschadigen. De biochemicus noemt dat 'oxidatieve stress', die tot wel 7 à 10 dagen na het luisteren van de muziek kan voortduren. 

Lees ook: Honderden fans in de rij voor pop-up store Martin Garrix

Terwijl de vitamines in de capsules ervoor zorgen dat de trilharen overeind blijven staan, zorgt de magnesium ervoor dat de bloedvaten richting het gehoor worden verwijd. Dat geldt in ieder geval voor cavia's, voor het menselijk gehoor kunnen vooralsnog geen dergelijke harde conclusies worden getrokken.  

Voedingssupplement
Hoewel dus nog niet onomstotelijk vaststaat dat de capsules het gewenste effect hebben, kun je ze dus wel kopen. Omdat ze niet onder de noemer 'medicijn' maar als 'voedingssupplement' worden verkocht, is het volkomen legaal. Voor een kuur van 4 weken (56 capsules) betaal je 34.99 euro.  

Meer ADE? Kijk, voor onder andere interviews, op onze speciale ADE-pagina



from AT5 - nieuws http://ift.tt/2ziqpPC
via IFTTT

Geen opmerkingen:

Een reactie posten