woensdag 30 augustus 2017

Straatpastor Luc Tanja stopt ermee na zes jaar werk voor daklozen

Daklozen, maar ook ex-daklozen die moeite hebben hun weg te vinden in de maatschappij konden altijd bij hem terecht. Straatpastor Luc Tanja zette zich vanaf begin jaren '90 in voor deze groep. Sinds zes jaar deed hij dat als straatpastor, maar vanaf volgende week stopt hij ermee. Volgens Tanja is er in Amsterdam voor daklozen het een en ander verbeterd, maar valt er nog veel werk te verrichten.

'We creëren steeds meer opvang. Terwijl een soort woede van: "extreme vormen van armoede in Amsterdam, dat moeten we niet willen, dat gaan we oplossen", die is er niet', meent Tanja.

Poten in de modder
Inloophuis De Kloof op de Kloveniersburgwal is een van de plekken waar pastor Luc Tanja zes jaar lang met zijn poten in de modder stond om daklozen te helpen met hun problemen. Iets waar Tanja nu zo'n beetje een deskundige in is. Hoewel hij zichzelf wat bescheidener opstelt. 'Ik weet een aantal dingen, maar het blijft belangrijk om de mensen zelf te vragen wat ze er van vinden. Vandaag is een regendag en dat is hartstikke zwaar op straat. Maar daar kom je pas achter als je het de mensen zelf vraagt.'

Lees ook: Dakloze blij met Whatsapp-dienst: 'Het is fijn dat er wordt meegeleefd'

Tanja begon begin jaren '90 te werken op bij Stichting Oudezijds 100 en kwam daar al met de doelgroep in aanraking. Als straatpastor had hij een duidelijke mening over sommige regels waar daklozen tegenaan lopen, zoals het beboeten van buiten slapen. Dat noem  de hij destijds 'dom beleid'. 

Sms-service
Ook bedacht hij tal van projecten zoals een sms-service voor daklozen. Via sms bleven daklozen op de hoogte van welke opvang gesloten is en welke open. Ook het project waarbij daklozen een euro konden verdienen na het oplezen van een gedicht viel op.

Lees ook: Daklozen dragen gedichten voor voor een euro

Tanja gaat vanaf 1 september werken bij het Leger des Heils in Almere. In Amsterdam zijn nog veel stappen te maken, maar Tanja telt zijn zegeningen.



from AT5 - nieuws http://ift.tt/2vFp301
via IFTTT

Geen opmerkingen:

Een reactie posten