vrijdag 18 augustus 2017

Onderzoekers en patiënten van VUmc rennen Damloop voor Alzheimer

Op 16 en 17 september is het weer tijd voor de Dam tot Damloop. Jurre den Haan, onderzoeker aan het VUmc Alzheimercentrum, doet dit jaar met een team van meer dan honderd man mee om aandacht te vragen voor Alzheimer.

Het begon met wat sportieve collega's van de Alzheimeronderzoeker. Zo nu en dan bevonden ze zich in het Amsterdamse Bos naast het VUmc, waar ze de nodige kilometers hardlopen. De groep breidde zich langzaam maar zeker uit tot een man of 40 en toen werd het tijd voor een wedstrijd, dachten zij zo. 

De jaarlijkse Dam tot Damloop is voor hen een uitgelezen kans. Niet alleen is het goed voor het lichaam, maar het is ook een manier om aandacht te krijgen voor hetgeen wat zij dagelijks onderzoeken: Alzheimer.

Onderzoek
Veel mensen denken dat het een ziekte is die zich pas op latere leeftijd ontwikkeld, maar dat hoeft niet altijd zo te zijn. Symptonen van Alzheimer kunnen al vroeg gediagnoseerd worden, mits de juiste onderzoeken gedaan worden. Maar voor die onderzoeken is geld nodig en dat probeert het team van VUmc op te halen. 'Alzheimeronderzoek is nog niet eens 10% van wat Kankeronderzoek is. Patiënten die last hebben van de beginsymptonen van Alzheimer, zoals geheugenklachten en een verminderd zicht, komen pas na vele omwegen terecht bij het Alzheimercentrum', vertelt VUmc-onderzoeker Jurre den Haan.

Op dit moment zijn er 45 miljoen mensen wereldwijd die last hebben van Alzheimer, in 2050 zullen dat er 210 miljoen zijn. En veel kan er voor die mensen niet gedaan worden, want een echt medicijn is er niet. En daarom is onderzoek zo belangrijk.

Deelnemers
Meer dan honderd mensen zullen meerennen voor Alzheimer, naast VUmc-onderzoeker Jurre den Haan, afdelingshoofd Wiesje van der Flier en andere onderzoekers van de afdeling, zullen er ook verschillende patienten meedoen. Een moeder met zichtproblemen en geheugenverlies doet samen met haar familie mee. Maar ook grote bedrijven vinden het een belangrijk onderwerp, zo is verzekeringsmaatschappij Aegon ook van de partij.

Alzheimer is geen gelopen race
Alle deelnemers krijgen een wedstrijdshirt waarop de woorden 'Alzheimer is geen gelopen race' te lezen zijn. Inschrijven voor het team van het Alzheimercentrum is nog mogelijk, dat doe je hier. Doneren wordt uiteraard ook erg gewaardeerd en dat kan hier.

 


from AT5 - nieuws http://ift.tt/2uOxlq4
via IFTTT

Geen opmerkingen:

Een reactie posten