maandag 28 augustus 2017

Omstandigheden schietpartij Scheepvaartmuseum nagespeeld voor rechtbank

De rechtbank gaat dinsdag zelf kijken hoe het er aan toe moet zijn gegaan tijdens de fatale schietpartij in het Scheepvaartmuseum in mei 2013. Tijdens een zogenaamde schouw wordt de situatie nagebootst zoals die was op het moment van de liquidatie.

Aan de hand van de schouw kunnen de getuigenverklaringen worden getoetst. De schietpartij vond plaats op de galerij rond de binnenplaats van het museum. Een nauw gedeelte waar op dat moment zo'n achthonderd bezoekers waren. Een beveiliger claimt de verdachte, Surailie I., te hebben herkend. Tijdens het feest Waterfront op 26 mei 2013 zou hij crimineel Souhail Laachir hebben doodgeschoten.

Lees ook: Verdachte liquidatie dancefeest Waterfront blijft vastzitten

Drie terabyte
Tijdens het onderzoek werd drie terabyte aan camerabeelden van beveiligingscamera's en telefoons in beslag genomen. Volgens de openbaar aanklaagster maken onder meer die beelden duidelijk dat Surailie I. de liquidatie pleegde in opdracht van Dennis M., die ook op dat feest was. Op die camerabeelden zou de beveiliger I. hebben herkend. 

Lees ook: Man vast voor dodelijke schietpartij Waterfront

Door morgen de situatie na te spelen in het Scheepvaartmuseum wordt er bijvoorbeeld nagegaan of de getuige kan hebben gezien wat hij zegt te hebben gezien. Om te kijken of de verklaringen plausibel zijn, gaf officier van justitie Eveline Smit vorig jaar aan een schouw te willen. 

Lees ook: 'Aangehouden verdachte schietpartij Waterfront is Antilliaanse Surailie I.'

'Koelbloedige liquidatie'
Surailie I. zit sinds december 2015 vast op verdenking van de moord. Het Openbaar Ministerie sprak op een pro forma-zitting in maart van dit jaar over een 'koelbloedige liquidatie'. Slachtoffer Laachir werd gezien als de financiële man achter Benaouf A. De groep bij wie I. en M. hoorden, waren vrienden van de in 2014 geliquideerde Gwenette Martha.

Vrijdag gaat de rechtszaak inhoudelijk verder.



from AT5 - nieuws http://ift.tt/2wVrNdh
via IFTTT

Geen opmerkingen:

Een reactie posten