vrijdag 18 augustus 2017

Meer schoonmaak, meer handhavers: gemeente pakt afvaloverlast Westerpark aan

De gemeente is begonnen met een proef om de afvaloverlast in en om het Westerpark aan te pakken. Vooral op dagen waarop hoge temperaturen te meten zijn, is het een rotzooi.

Een zonnig weekend doorbrengen in het Westerpark, we houden er allemaal van. Maar waar we blijkbaar wat minder van houden is onze troep opruimen. Tassen, flessen, borden en blikjes, verschillende buurtbewoners en vaste bezoekers zijn het spuugzat. 'Ik heb het afvalprobleem hier de afgelopen tien jaar zien groeien. Op het moment zijn het hele bergen', vertelde een buurtbewoner vorige maand aan AT5.

Dus kwamen omwonenden met een idee om het zwerfvuil in het Westerpark onder de aandacht te brengen. De zogenoemde Zwerfies. Zelfbenoemd 'zwerfinator' Dirk Groot is een van de mensen achter de actie. Hij maakte een app om de beelden te verzamelen. 'We leggen vast waar het afval ligt en wat het precies is. En daarmee kunnen we precies zien waar ons afval uit bestaat. En daar kunnen gemeentes en overheden ook gewoon gebruik van maken om vanuit die kant het afval te verminderen.'

Oplossingen
Buurtbewoners dachten zelf aan ondergrondse containers waar meer afval in past. Maar ook handhaving, die zo nu en dan wat boetes uitdeelt zien zij graag.

De gemeente ziet de problemen ook en is inmiddels een offensief gestart tegen de afvaloverlast. Hierbij gaat het niet alleen om afval dat bezoekers van het park achterlaten, maar ook zakken naast containers en grofvuil dat op de verkeerde dag aangeboden wordt. 

Om de buurt schoner te krijgen is het zaak dat het gedrag van mensen verandert. De gemeente is daarom begonnen met een proef in en om het Westerpark om te kijken welke aanpak het beste werkt.

Handhavers
Vijf teams van twee man rijden nu dagelijks door het Westerpark. Ze verwijderen bijgeplaatste vuilniszakken, dozen en kleine grofvuil rondom 238 containers. Mocht er een container kapot of vol zijn, of is het bijgeplaatste afval te groot, dan wordt dat direct gemeld aan Afvalservice West. Ook lopen er ook handhavers rond, die boetes kunnen uitdelen aan mensen die zich niet aan de regels houden.

Proef
De proef duurt drie maanden en de gemeente hoopt met deze maatregelen dat de straten rondom het Westerpark schoner worden en blijven. Ook willen ze inzicht krijgen in welke aanpak het beste werkt, zodat dit in de hele stad toegepast kan worden.



from AT5 - nieuws http://ift.tt/2wmNzpJ
via IFTTT

Geen opmerkingen:

Een reactie posten