zondag 20 augustus 2017

Hakim Ziyech leidt gretig Ajax naar eerste overwinning van het seizoen

Het heeft even moeten duren maar het Ajax-publiek heeft vanmiddag weer een beetje kunnen genieten. Een gretig Ajax klopte in een uitverkochte Johan Cruijff Arena FC Groningen met 3-1.

Ajax drong vanaf het begin aan en leek het publiek na al het chagrijn van de afgelopen dagen op een mooie voetbalmiddag te willen trakteren. Met de ene na de andere aanval werd er gezocht naar de openingstreffer.

Met name Mitchell Dijks mocht vanaf links vaak aanleggen voor voorzet maar moest duidelijk nog warmdraaien. Een zichtbaar getergde Hakim Ziyech had even later weinig geluk toen zijn schot via de binnenkant van de paal. De storm ging na een half uur iets liggen, de balans: 81 procent balbezit voor Ajax.

Toch duurde het tot de 38e minuut voordat Ajax kon eindelijk kon juichen. Ziyech gaf een masterclass voorzetten geven en jubilaris Klaas-Jan Huntelaar (150 wedstrijden, 110 Eredivisie-goals) kopte hard raak.

Ajax drong daarna nog even aan maar de voorsprong werd voor rust niet neer verder uitgebreid. Dat gebeurde na rust wel, de tweede helft was 130 seconden oud toen Ziyech knap raak schoot. Hij beloonde een vloeiende aanval met een droge schuiver in de lange hoek. Er ging nog een zucht van ergernis ging door de Arena toen Oussama El Idrissi een kwartier voor tijd schitterend raak schoot.

Ajax leek weer wakker te zijn geschud en bracht met Lasse Schöne en Kasper Dolberg vers bloed in. Schöne had de bal nog niet aangeraakt toen hij zich met een prachtige pirouette vrijspeelde. Het schot dat volgde was minstens zo mooi en Schöne bracht de opluchting terug in de Arena.